Świece żarowe!!!
Moderator: Tomek
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 2.4d
Świece żarowe!!!
Witam wszystkich. Jestem nowy i na forum jak i posiadaczem w123. jak narazie mam wstawiony silnik 2.0d bo oryginalny 2.4d z przebiegiem 251000km jest w trakcie remontu.
moj problem polega na tym, iz co jakis czas jestem zmuszony do wymiany swiecy zarowej, zawsze ta sama (pierwsza od chlodnicy). po drodze do UK w antwerpii wywalilo ja po raz pierwszy i to tak konkretnie ze musialem spawac bo nie mialem zapasowej. postanowilem wymienic wszystkie cztery i przez jakies 1000km bylo ok, potem pojawil sie dziwny, metaliczny stukot w silniku, stracil moc i kopcil jak szalony. odpalic go bylo czyms niesamowitym, swiata w tylnej szybie nie bylo widac a poza tym przy ruszaniu siwo i dziwnie chodzil. wymienilem nastepna swiece przypuszczajac ze ten sam problem. koncowka siecy wyglada jakby wybuchla i z ostatnia (3cia w przeciagu tygodnia) byl duzy problem zeby ja wyciagnac bo tak rozgielo koncowke. rozmawialem z mechanikiem i powiedzial mi, ze problemem moze byc "oslona swiecy zarowej znajdujaca sie w silniku".
jakies porady?
moj problem polega na tym, iz co jakis czas jestem zmuszony do wymiany swiecy zarowej, zawsze ta sama (pierwsza od chlodnicy). po drodze do UK w antwerpii wywalilo ja po raz pierwszy i to tak konkretnie ze musialem spawac bo nie mialem zapasowej. postanowilem wymienic wszystkie cztery i przez jakies 1000km bylo ok, potem pojawil sie dziwny, metaliczny stukot w silniku, stracil moc i kopcil jak szalony. odpalic go bylo czyms niesamowitym, swiata w tylnej szybie nie bylo widac a poza tym przy ruszaniu siwo i dziwnie chodzil. wymienilem nastepna swiece przypuszczajac ze ten sam problem. koncowka siecy wyglada jakby wybuchla i z ostatnia (3cia w przeciagu tygodnia) byl duzy problem zeby ja wyciagnac bo tak rozgielo koncowke. rozmawialem z mechanikiem i powiedzial mi, ze problemem moze byc "oslona swiecy zarowej znajdujaca sie w silniku".
jakies porady?
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: Swiece zarowe!!!
a może przekaźnik daje Ciągle napięcie na tą świece i po prostu nie wytrzymuje takiego grzania. Jak masz instalacje szybko grzejną to sprawdź pierw przekaźnik
-
- Beczuszkarz
Re: Swiece zarowe!!!
ta opcja nie wchodzi w gre poniewaz mam tzw. agrafke to znaczy ze wszystkie zarowniki sa wpiete na jednym kablu laczonym jedna z droga.kazios pisze:a może przekaźnik daje Ciągle napięcie na tą świece i po prostu nie wytrzymuje takiego grzania. Jak masz instalacje szybko grzejną to sprawdź pierw przekaźnik
-
- Beczuszkarz
Re: Świece żarowe!!!
znalazlem usterke. powodem palenia swiec i nadmiernej emisji spalin jest nadpalona koncowka wtryskiwacza. to powoduje ze do komory spalania jest wtryskiwana zbyt duza dawka paliwa co w rezultacie podnosi temperature spalania w tej komoze i wlasnie dlatego kopci.
teraz najwazniejsze: gdzie i w jakiej cenie moge dostac takie wtryskiwacze? czy wymieniac tylko ten klopotliwy czy wszystkie naraz?
teraz najwazniejsze: gdzie i w jakiej cenie moge dostac takie wtryskiwacze? czy wymieniac tylko ten klopotliwy czy wszystkie naraz?
- Evangelicus
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 300TD 1979 r.
Moim skromnym zdaniem najlepiej wszystkie. Koszt nie powinien być duży, a będziesz mieć pewność na dużej.
-
- Beczuszkarz
Evangelicus dzieki za podpowiedz kolego. jakbys jeszcze mi polecil jakis sklep w ktorym moglbym sie w nie zaopatrzec? znalazlem jakies uzywane na allegro ale mysle ze nie ma to jak nowe.
-
- Beczuszkarz
Ruperd znowu sprawny moje przypuszczenia sprawdzily sie. wtryskiwacz lal co powodowalo ww objawy. troche mnie to kosztowalo bo w anglii jeden wtryskiwacz prawie 500 zlotych kosztuje ale czego sie nie robi dla fury mazen Podkladka pod wtryskiem byla tak wyzarta ze palec przez nia mozna przekladac a najlepsze jest w tym wszystkim to, ze nigdy wczesniej nie mialem stycznosci z mechanika a teraz sam sobie wszystko remontuje