Witam
Mam pytanie jak wlasciwie powinna byc zpieta kopułka na aparacie zapłonowym w silniku 2.3e 102 ,oraz jak zweryfikowac zapłon czy jest własciwie ustawiony
Pozdrawiam
Wojtek
Aparat zapłonowy w mercedes 2.3 i sprawdzenie zaplonu
Moderator: Tomek
Re: Aparat zapłonowy w mercedes 2.3 i sprawdzenie zaplonu
Kopułka zapinana na zaczepy ze sprężynkami.Fabrycznie tak jest wykonana .Zapłon -ustawiasz wał na zero (na przednim kole jest podziałka a na obudowie przedniej wystający szpic) następnie zdejmujesz kopułkę i patrzysz czy palec jest ustawiony w stronę przodu samochodu,po odkręceniu korka wlewu oleju widać czy naciecie na wałku jest płasko zlicowane z prawą stroną podstawy- jest ono za kołem zębatym.Ok. mamy ustawione koło i wałek wtedy patrzymy czy palec zapłonowy jest ustawiony na naciecie na przeciw podcięcia gdzie wchodzi ząb kopułki.Przy wyciągnietym łańcuchu gdzie napinacz pracuje poza zakresem lub jest uszkodzony ustawienie zapłonu jest utrudnione.Ważnym elementem poprawnego działania silnika jet stan wałka rozrządu potrafi być zjechany a popychacze wytarte.
Dziekuje bardzo za odpowiedz ,chce potwierdzic ,rozumiem ze ma byc zapięty za krutsze blaszki patrząc z gory ,kiedy go kupiłem był zapięty za dłuższe ,po zapięciu na właściwym miejscu ma za wczesny zapłon plus przerywa w okolicach 1000/1200 obrotow(swiece,przewody,palec,kopułka -nowe) a co do łańcucha to z jakim przebiegiem zaczynały sie problemy ja mam 156 tys km
Jakie blaszki? -zaczepy na korpusie aparatu są po przeciwnych sobie stronach,zakładmy kopułkę występem od spodu sierowanym w stronę szyby przedniej natomiast zaczepy kopułki wciskamy i przekręcamy aby wygięcie trafiło w te blaszki.Łańcuch sprawdzamy organoleptycznie po zdjęciu dekla rozrządu czy nie jest luźny i czy nie jest wyciągnięty.Przy takim przebiegu jak podajesz to ten silnik powinien pracować jak szwajcarski zegarek ,cicho i miarowo ale tak rzadko jest w realu.
Witam ,pisząc blaszki miałem na myśli zaczepy na aparacie ,co do przebiegu jestem pewien na tomiast kondycja silnika ,wyjdzie w praniu dopiero zaczynam przy niej grzebać,dziekuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek