Centralny zamek
Moderator: Tomek
Re: Centralny zamek
Panowie mam do Was kolejne pytanie, wiadomo że centralny działa na podciśnienie itd. Ile musi chodzić samochód np. na wolnych obrotach żeby w całym układzie centralnego zamka była próżnia?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
u mnie kwestia kilkunastu sekund
Przez kilka sekund to faktycznie auto się otworzy nawet jak jest nieduża nieszczelność, ale ile potrzeba żeby układ miał 100% skuteczności i osiągnął swoje maksimum możliwości? Nie sądzę żeby przez kilka sekund akumulator podciśnienia był całkowicie próżny.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Nie trwa to na pewno dłużej niż 30 sekund.
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
https://www.ifixit.com/Guide/Mercedes+W ... ique/20201 - tu jest opisane krok po kroku jak sprawdzić szczelność układu przy użyciu pompki podciśnieniowej. U mnie wyszło, że zaworek przy zamku w drzwiach kierowcy był trefny. Wymieniłem i wszystko gra.
-
- Beczkolak
Witam i mam pytanie odnośnie centralnego zamka w Beczce.
Otóż mój znajomy posiada Beczkę 200D z centralnym zamkiem. Centralny zamek działa, ale tylko jak się otwiera, bądź zamyka kluczykiem od strony kierowcy. Jak się otwiera/zamyka od strony pasażera, to otwierają/zamykają się tylko te jedne drzwi. Przy otwieraniu/zamykaniu kluczykiem klapy bagażnika - analogicznie otwiera się/zamyka tylko klapa bagażnika. Moje pytanie jest następujące: Czy tak ma być i dlaczego tak się dzieje, czy coś jest uszkodzone? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Otóż mój znajomy posiada Beczkę 200D z centralnym zamkiem. Centralny zamek działa, ale tylko jak się otwiera, bądź zamyka kluczykiem od strony kierowcy. Jak się otwiera/zamyka od strony pasażera, to otwierają/zamykają się tylko te jedne drzwi. Przy otwieraniu/zamykaniu kluczykiem klapy bagażnika - analogicznie otwiera się/zamyka tylko klapa bagażnika. Moje pytanie jest następujące: Czy tak ma być i dlaczego tak się dzieje, czy coś jest uszkodzone? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Tak ma być. Zaworek sterujący jest tylko w drzwiach kierowcy. Tylko ten zamek otwiera i zamyka reszte