SWAP silnika m110 (gaźnik vs wtrysk)
Moderator: Tomek
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 280C
Re: SWAP silnika m110 (gaźnik vs wtrysk)
A co gdybym chciał do silnika z gaźnikiem wstawić głowicę od silnika z wtryskiem?
Da radę to się zmontować?
będą pasować do siebie otwory montażowe i kanały wodne i olejowe?
Czy w tym przypadku również można liczyć ja wzrost mocy?
Da radę to się zmontować?
będą pasować do siebie otwory montażowe i kanały wodne i olejowe?
Czy w tym przypadku również można liczyć ja wzrost mocy?
Nie kombinuj,zrób silnik wstaw EFI i ciesz się z jazdy.Silnik spięty z ASB włożysz bez problemu do swojego auta pod warunkiem że bedziesz miał wszystkie niezbędne części.
-
- Beczkarz
Co oznacza skrót EFI?
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 E
EFI - Electronic Fuel Injection.
-
- Beczkarz
Dzięki za to EFI.
Powodem dla którego założyłem ten temat jest instalacja LPG na gaźniku, którą chciałbym zachować.
Wiem co powiecie, ale ja chcę atutem jeździć częściej niż raz na miesiąc na rynek i z powrotem
A ok 15l/100km trochę mnie odstrasza.
Z gaźnikiem LPG działa całkiem nieźle, a jak to wygląda z K-Jetem, to chyba wielu tutaj wie.
Powodem dla którego założyłem ten temat jest instalacja LPG na gaźniku, którą chciałbym zachować.
Wiem co powiecie, ale ja chcę atutem jeździć częściej niż raz na miesiąc na rynek i z powrotem
A ok 15l/100km trochę mnie odstrasza.
Z gaźnikiem LPG działa całkiem nieźle, a jak to wygląda z K-Jetem, to chyba wielu tutaj wie.
Gaźnik to tragedia przy tym silniku,Instalacja gazowa działa dobrze bo nie ma problemu zacierania się iglicy rozdzielacza jak przy k-jet.Odebrałem auto po zmianie na EFI i do v8 tez wstawiam ten układ bo działa wyśmienicie ,znika problem tych zwariowanych obrotów po rozruchu zimnego silnika,silnik chodzi stabilniej i ciszej po wywaleniu tych wszystkich rurek i rureczek,auto idzie jak wściekłe a spalanie jest niższe więc po co komu LPG.
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Też mam przerobioną 230CE na elektroniczny wtrysk.
Niewątpliwym plusem EFI jest to, że bez problemu po wywaleniu k-jeta możesz założyć gaz bez obaw.
Co do spalania to jest delikatnie niższe (jeśli nie takie samo) w moim przypadku natomiast jest duża różnica w rozkładzie momentu obrotowego - równa krecha od 2200 obr/min do samego końca zakresu obrotowego. Auto hamowałem na podwoziówce w swojej uczelni z zakresem błędu 0,1% więc wyszły miarodajne wyniki. Moc praktycznie taka sama, ale jak wspomniałem - kreska momentu świetna
No i koniec problemów z odpalaniem czy to na rozgrzanym silniku czy to na zimnym itd.
Niewątpliwym plusem EFI jest to, że bez problemu po wywaleniu k-jeta możesz założyć gaz bez obaw.
Co do spalania to jest delikatnie niższe (jeśli nie takie samo) w moim przypadku natomiast jest duża różnica w rozkładzie momentu obrotowego - równa krecha od 2200 obr/min do samego końca zakresu obrotowego. Auto hamowałem na podwoziówce w swojej uczelni z zakresem błędu 0,1% więc wyszły miarodajne wyniki. Moc praktycznie taka sama, ale jak wspomniałem - kreska momentu świetna
No i koniec problemów z odpalaniem czy to na rozgrzanym silniku czy to na zimnym itd.
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 E
Pytanie do Tomka,na jakich częściach przerabiałeś na EFI i czy sam robiłeś czy zlecałeś?
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Tu możesz kupić cały komplet lub zlecić też montaż plus niezbędne wystrojenie
https://kjetkillers.pl/pl/i/FAQ-najczes ... Killerow/1
https://kjetkillers.pl/pl/i/FAQ-najczes ... Killerow/1
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Mógłbyś rozwinąć?tatarak pisze:Gaźnik to tragedia przy tym silniku