Sprężarka klimatyzacji York naprawa

Moderator: Tomek

rafic89
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 280 CE

Sprężarka klimatyzacji York naprawa

Post autor: rafic89 »

Witam,

W zeszłym roku udało mi się skompletować i uruchomić klimatyzację w moim samochodzie. Wszystko było super do wczoraj. Sprężarka zatrzymała się. Można obrócić sprzęgłem klimatyzacji w prawo i w lewo, ale tylko do jednego momentu. Coś blokuje pełen skok tłoka. Znalazłem w sklepach internetowych sprężarki YORK model ER210R. Model wyglądem nie odbiega od zamontowanego w samochodzie. Zastanawiam się jednak czy na przełomie lat producent nie dokonał zmian w urządzeniu, które uniemożliwiłyby montaż i poprawne działanie ? Podczas nabijania klimy w zeszłym roku, specjalista w warsztacie miał problem z dopasowaniem zaworów. Wspomniał też , że układ należy nabić czynnikiem starego typu. Wszystko działało, ale kiedy dziś do niego zadzwoniłem powiedział, że nie podejmie się naprawy bo to stare urządzenia, a on nie ma i nie MIAŁ do niego gazów. Czym zatem napełnił klime w zeszłym roku ? Czy zastosowanie złego, współczesnego czynnika chłodzącego, mogło uszkodzić sprężarkę ?
Czy można zastosować współczesną sprężarkę, bez konieczności przerabiania pozostałej instalacji ?
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Re: Sprężarka klimatyzacji York naprawa

Post autor: LohrSith »

tak można nabić acetylenem. Chodzi a później się zaciera...Łatwo poznać po zapachu z przewodów.
Nex@pl
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: sedan

Post autor: Nex@pl »

zdaje sie ze mozna przerobic na nowszy typ czynnika, ni ebylo to robione?
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

Może chodzić na nowy czynnik, ale musisz na internecie kupić przyłącza do nabijania, bo są inne.
ODPOWIEDZ