Regulacja wysokości świateł

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
fulior
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230CE

Regulacja wysokości świateł

Post autor: fulior »

Cześć, mam problem z regulacją wysokości świateł, da się jakoś zdiagnozować czy pokrętło wysokości działa poprawnie? Podciśnienie dochodzi, układ jest szczelny, jak połączę oba przewody które są podpięte do pokrętła to światła idą do góry, ręczna pompa podciśnienia nie wykazuje spadków, natomiast jeśli próbuję regulacji pokrętłem to nic się nie dzieje. Da się to jakoś rozebrać i zdiagnozować, czy też szukać nowego? Aha, próbowałem zamienić miejscami, bo gdzieś czytałem, że mogą być po prostu podpięte na odwrót ale to nic nie zmieniło.

Dzięki!
Awatar użytkownika
Toni
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200 D 1981

Re: Regulacja wysokości świateł

Post autor: Toni »

Regulacja świateł podciśnieniowa służy do obniżenia strumienia światła w miarę obciążania samochodu im więcej osób w samochodzie to tył się obniża i światła świecą wyżej dlatego w trakcie ustawiania świateł przełącznik ma być na 0 u mnie działa tylko przy pracującym silniku mimo szczelnej instalacji podciśnieniowej.
Awatar użytkownika
fulior
Beczkarz
Beczkarz

Jak już napisałem, przy spięciu przewodów podcisnienia dochodzących do przełącznika reflektory idą w górę, więc podciśnienie jest i układ jest szczelny. Po wpięciu ich do przełącznika i próbie regulacji nic się nie dzieje, oczywiście na włączonym silniku. Kojarzę, że te przełączniki występują w różnych wersjach, jak mam znaleźć taki pasujący? Da się go w ogóle rozebrać i naprawić?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Ważne aby miał dwa krućce do podciśnień, można pomylić z w124 lub w201 bo tam jest z jednym.

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6393323387
Ten będzie ok, jeżeli jest sprawny
Awatar użytkownika
fulior
Beczkarz
Beczkarz

Tak właśnie jest z obecnym, wiesz może jak mógłbym zdiagnozować, czy jest sprawny czy nie? Tzn wg mnie nie jest, ale chciałbym móc to sprawdzić :)
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Wsumie to nie wiem dokładnie ale na chłopski rozum zaczynając od zera potem 1 itd powinien być mniejszy przepływ powietrza. Poszukam przełącznika i sprawdzę.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

W pozycji 3 czuć wyraźny opór na 0 przeplyw swobodny. Sprawdzałem ustami zaciągając powietrze z krućca dolnego
ODPOWIEDZ