Problem z wentylem
Moderator: Tomek
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 230 ce
Problem z wentylem
Cześć, Panowie mam problem odnośnie dobrania wentylów. Mianowicie, niestety jeden wentyl przestał poprawnie działać i trzeba go było wymienić. Niestety baroki mają ten śmieszny patent z motylkiem jako nakrętka. Czy ktoś rozwiązywał już ten problem albo wie gdzie można dostać takie wentyle lub ich odpowiedniki? Pozdrawiam, BH.
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Re: Problem z wentylem
A nie da się ich wykręcić i zamiast nich włożyć zwykłych wentyli?
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230CE
No nie bardzo się da je wykręcić, przerabiałem to w zeszłym roku. Były tak zapieczone i zaśniedziałe, że WD40 i inne się też poddały. Trzeba było je odciąć i wstawić nowe, tyle że oryginały to jakaś abstrakcja cenowa, w ASO 300pln za sztukę! Mnie wulkanizator dobrał metalowy "zamiennik" od Vito czy Sprintera i jest git.
Przy czym to też zależy jakiej firmy masz Baroki -
Fuchsy, ATS czy Centry? Bo przy tych pierwszych jak w moim przypadku tam to miejsce gdzie idzie wentyl jest zaokrąglone i trzeba dobrze dobrać końcówkę żeby dociągnąć i żeby powietrze nie uchodziło. Pozostałe mają prostą tą powierzchnię to i pewnie zwykłe współczesne za10pln do alusów będą dobre.
Przy czym to też zależy jakiej firmy masz Baroki -
Fuchsy, ATS czy Centry? Bo przy tych pierwszych jak w moim przypadku tam to miejsce gdzie idzie wentyl jest zaokrąglone i trzeba dobrze dobrać końcówkę żeby dociągnąć i żeby powietrze nie uchodziło. Pozostałe mają prostą tą powierzchnię to i pewnie zwykłe współczesne za10pln do alusów będą dobre.
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Ech, a trzy lata temu były po 50 zł i wydawało mi się drogo... Ale były też w ASO gumowe po 10 zł (ciekawe czy teraz są po 60), podobno do różnych roczników dawali różne.