Wibracje od wału napędowego
Moderator: Tomek
- Radek1976
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 300 D
Wibracje od wału napędowego
Witam wszystkich. Mam Następujący problem z Beczką 300D skrzynia 4 biegowa. Trzy dni temu mechanik wymienił całe sprzęgło. Po złożeniu wszystkiego okazuje się, że przy 45 km/h na 3 biegu i przy 60 km/h przy 4 biegu cały samochód wpada w wibracje. Dzieje się to tylko przy dokładaniu gazu. Przy odpuszczaniu gazu przy tych prędkościach nie wpada w wibracje. Wstawiłem znowu do tego samego gościa żeby poprawił. Rozłożył wszystko i złożył jeszcze raz ale nic nie pomogło. Gość rozłożył ręce i powiedział, że nie ma pojęcia co się dzieje (szkoda słów). Mówi tylko, że to na pewno wał. Zabrałem samochód od niego. Ma ktoś pojęcie co to może być? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: Sedan 1980 300d
Re: Wibracje od wału napędowego
Podpora wału, poducha skrzyni, sprzęgło jakiś szmelc, poducha dyfra... Raczej nic innego by nie miało wpływu jężeli przed wymianą było ok
Po co moc jak jest STYL...
źle złożył wał - przestawił na wieloklinie ??? Podczas wymiany sprzegła mógł rozłożyć wał - nie zaznaczył położenia połówek i po prostu wcisnął wieloklin jak popadnie....
- Radek1976
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 300 D
Dziękuję za Wasze wpisy. Według mnie najbardziej prawdopodobne jest to, że źle złożył wał na wieloklinie. Mechanik rozłączał go przy skrzyni biegów. Sprzęgło chyba raczej jest w porządku, bo jak na jałowym biegu w czasie postoju zwiększam obroty silnika to żadnych wibracji nie ma. Chociaż mogę się mylić bo znawcą nie jestem .
- broneq
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230CE i W115 220D
Obstawiam wał. U mnie był podobny problem.
pozdrawiam
broneq
W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.
broneq
W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.
- Teigrek
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D, 300D
U mnie jest podobnie. Oddać wał do wyważenia, czy próbować inaczej go złożyć? Kombinacji przy składaniu jest tyle, ile zębów na wieloklinie...
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 E
Czy na pewno w wale nie ma żadnego znaku,bo coś mi się nie chce wierzyć żeby w wyważanej części można było zmienić położenie poszczególnych elementów bez możliwości powrotu do prawidłowego położenia? MB sobie na takie coś pozwolił?
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 123 200 123 280 ce
jak sie dobrze przypatrzycie to na wale sa znaki na jednej czesci sa dwie kreski na drugiej jedna i ta jedna powinna byc ustawiona pomiedzy tymi dwoma.
Znaki na wale wprowadzono w 3 serii. wcześniej ich nie było i podczas demontarzu wału trzeba było zaznaczyć sbnie ustawienie dwóch połówek względem siebie.Bicie wału może być spowodowane zatarciem w krzyżaku przy moscie..
Ma ktoś fotkę tych znaków na wale ?