Szyby trójkąty, jak włożyć

Moderator: Tomek

Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D 1980"
Kontakt:

Szyby trójkąty, jak włożyć

Post autor: Talar »

Cześć mam problem z trójkątami. Jak je włożyć, najpierw w uszczelkę i na swoje miejsce? Bo jak wkładam całość z uszczelką to nie dochodzi do końca w rogu. A jak najpierw włożę samą uszczelkę to szyby nie włożę. I mam problem bo jak wkładam tą "całość" to nie dochodzi właśnie tam w rogu i nie mogę przykręcić u góry tej listwy chromowanej oddzielającej szyby. Jak to ugryźć? Uszczelek mam po dwie pary, wziąłem te lepsze, są miękkie.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Re: Szyby trójkąty, jak włożyć

Post autor: Tomek »

Robisz tak: masz gołe drzwi i chcesz założyć szyby, więc: zakładasz chromowane dwie listwy 2. wkładasz szybę - przykręcasz ją na dole dwiema 10tkami, opuszczasz korbką max w dół, wkładasz uszczelkę tej szyby - tzw. prowadnicę (możesz zamiennie jak się uda- już nie pamiętam). 3. wkładasz trójkąt (oczywiście trojkat - ta szybke razem z uszczelka) max do rogu - musi dojsc nie ma innej opcji) 4. przykrecasz chromowana listwe oddzielajaca trojkat od szyby (wkladasz ja od dolu i przykrecasz u gory na srube krzyzakowa) i palcami nacisnij uszczelke z trojkata na ta listwe z zewnatrz 5. wkladasz druga czesc prowadnicy szyby dolnej taka metalizowana na zolto - dwie sruby 10tki - górna wchodzi na chromowana listwe i przykreca sie je razem. 6 wkladasz uszczelke prowadzaca szybe w te prowadnice co przykreciles i szyba musi chodzic

Pozdro
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Kontakt:

Dzięki, będę próbował. Wkładam cały trójkąt z uszczelką, ale nie dochodzi do końca i przez to nie mogę przykręcić tej listwy oddzielającej.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Musisz próbować aż do skutku - jak masz ten trójkąt w rękach to ponaciągaj na niego uszczelkę najdokładniej jak możesz i dopiero wkładaj w drzwi. Potem trzeba powciskać uszczelkę w ramę drzwi jak już fest dociśniesz. Musi zaskoczyć, tu nie ma filozofii. I rób tak jak do góry napisałem bo inaczej będziesz to robił dwa razy :)
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Kontakt:

No więc tak. Strona prawa czyli pasażera po około 15 minutach dobrze weszła i wszystko skręcone.

Z drugą stroną mam problem. Parę razy już próbowałem tego trójkąta wkładać. Ponieważ miałem po dwa komplety wziąłem te uszczelki, które były miększe. Po prostu gdy trójkąt już dobrze siedzi to u góry rogu uszczelki jest jej nadmiar i nie dam rady złapać śrubą do drzwi tam u góry tą listwę chromowaną. Myślicie, że może być za bardzo rozciągnięta? Robiłem tak jak pisałeś i przed włożeniem dokładnie nałożyłem uszczelkę na trójkąt.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Nie wiem co Ci doradzić jeszcze żeby w końcu się udało. Ja wkładałem ten trójkąt też z jednej strony dwa razy, ale jak wcześniej pisałem - tu nie ma filozofii - to musi spasować i zgrać. Włóż tą uszczelkę i trójkąt co była wcześniej, wymiary drzwi szyby i uszczelki nie mogły się zmienić :D
Dobra rada - jak już się nie udaje kilka razy to odpuść, bo potem dzieją się różne dziwne rzeczy z człowiekiem i autem :green: I po jakimś czasie spróbuj znowu.
Dobrze zrobiłeś że wziąłeś tą uszczelkę bardziej miękką, ale wydaje mi się niemożliwym że w rogu u góry jest nadmiar. Zrób foto jeśli możesz.
A jak już włożyłeś trójkąt z uszczelką w drzwi to później ponaciągałeś palcami jeszcze uszczelkę na drzwi?
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Kontakt:

Tak, naciągnąłem ją jeszcze i wcisnąłem od wewnątrz do końca. Będę próbował dalej, ale nawet jak mocno docisnę żeby złapać tą listwę u góry to jeszcze za mało. Jutro będę dalej próbował.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Kontakt:

No więc posmarowałem oliwką dla dzieci, dokładnie jeszcze popukałem młotkiem gumowym i na skos udało się zakręcić chromowaną listę. Szyba normalnie się otwiera i zamyka nie ma oporu. Dzięki za pomoc. :D
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
ODPOWIEDZ