Przeszczep szyberdachu manual na elektryczny
Moderator: Tomek
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Re: Przeszczep szyberdachu manual na elektryczny
Moge oddac za jakies rozsadne zlotowki. 886 229 803
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
pod samą podsufitką dekla szyberdachu masz linke sczepioną z rurką dekla za pomocą spinki w mniejwięcej takim kształcie C- . Wyjmij tą spinke (i nie zgub = przyda się potem) i włącz zamykanie szybra. żeby linka wylazła z tej rurki tak mniejwięcej do szyby przedniej. następnie za silniczkiem w bagażniku zdejmij ten krótki pancerz,który idzie w kierunku tylnej lampy. zdejmujesz go po to żeby linka miała się gdzie cofnąć (ten pancerz ją ogranicza). pancerz jest wsunięty w prowadniczki i zabezpieczony zawleczką. jeżeli nie możesz go zdjąć tzn że linka jeszcze w nim siedzi więc dalej włączaj zamykanie szybra żeby linka szła w strone szyby. ale najlepiej krótkimi cyklami tak żeby linka nie wyskoczyła z silniczka. a od pancerza do silniczka jest dosłownie kilka cm. jak już wyjmiesz ten pancerz to włączasz szyber na zamykanie i znika linka pod samym deklem. wtedy jeszcze troche gimnastyki/wyginania pancerza w tylnej części dachu i wuala,masz rozpięte.
Dzięki za odpowiedź. Będę musiał kręcić ręcznie bo już mam samochód rozebrany. A ten dekiel podsufitki jest na jakiś zatrzaskach? Normalnie go wyciągnę?
-
- Beczkomistrz
z przodu blaszane zatrzaski a z tyłu poprostu wsunięty. ale żeby wyjąć bezinwazyjnie to musisz rozebrać te chromowane kontowniczki po ktorych ślizga się szyberdach (przy otwartym szyberdachu widzisz je z góry) i wyjąć podsufitke która jest wciśnięta pod te kontowniczki. no i przy wyjmowaniu podsufitki dekla musisz ją mocno naprężyć/nagiąć.
To już rozebralem, całą podsufitke mam też zdjętą, jutro zdejmę ten dekiel. Linka zostaje w pancerzu po wyjęciu szyberdachu tak? Mam na myśli odcinek bagażnik-dach.
-
- Beczkomistrz
tak. tzn lepiej tak zostaw. ja jedną linke próbowałem wyciągnąć i stanęła. ani w jedną ani w drugą nie ruszyła.
Jeszcze raz dziękuję! Pozdrawiam.