Kierunkowskazy w123
Moderator: Tomek
Re: Kierunkowskazy w123
A czy uważasz, że podczas montażu reflektorów Boscha wkładano kierunki Helli?
Jestem zbyt młody, żeby jeździć dieslem...
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Tak. Z moich obserwacji wynika, że konfiguracja w danym aucie producentów reflektorów, kierunków, tylnych lamp i lampek oświetlenia rejestracji jest zupełnie losowa, zwłaszcza że tylne lampy i lampki rejestracji mogą być nie tylko Boscha czy Helli, ale także Siedlera.
Jestem w stanie uwierzyć w losowość doboru. Sugerowałem się swoim autem, gdzie w dattenkarcie jest Bosch i wszystkie lampy są tej firmy.
Jestem zbyt młody, żeby jeździć dieslem...
- Luszi
- Beczkomaniak
U mnie jest totalna mieszanka, a najprawdopodobniej tylko lewa tylna lampa nie była oryginalna (auto było tam uszkodzone i był zamontowany zamiennik, który zastąpiłem hellą, bo i po prawej mam hellę). Kiedyś z kumplem analizowaliśmy ten temat w różnych egzemplarzach i nie dostrzegliśmy zupełnie żadnych prawidłowości - stąd to wrażenie, że koncern zamawiał podzespoły jednocześnie u kilku firm i montował to, co akurat było na stanie.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 300TDT
Bzdura.Jak hella to hella a jak Bosch to wszystko Bosch.Kiedyś gdzieś widziałem na niemieckim forum temat.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D sedan
Też wątpię że mixowali, raczej kolejni właściciele kundlili zakładając części zwyczajnie ładniejsze niż mieli, lub uszkodzone. Sam do mojego poprzedniego zakładałem wszystko co miało lepszy stan, i był kundlem.
- Luszi
- Beczkomaniak
Na jakich źródłach był oparty ten niemiecki temat? Zbyt wiele widziałem niezmęczonych beczek z lampami różnych firm, żeby w to uwierzyć bez sensownego źródła. BTW, czy w ogóle były tylne lampy Bosch? Ja widziałem tylko Hellę i Siedlera.
Już mieliśmy jedną dyskusję o tym: http://www.beczkolandia.com.pl/viewtopic.php?t=1050
Już mieliśmy jedną dyskusję o tym: http://www.beczkolandia.com.pl/viewtopic.php?t=1050
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 300TDT
O tył mi nie chodzi tylko przód. Nigdy nie było pomieszanych kierunków z reflektorami z różnych firm . Tylne lampy i oświetlenie tablicy to co innego bo nawet tak jak piszesz nie było tylnych lamp boscha a bynajmniej nigdy się nie spotkałem a kilkanaście beczek miałem przez x czasu. Co do źródła tego artykułu w DE to nie mam pojęcia gdzie to było ale nawet na logikę mercedes takiego dziadostwa by nie robił żeby kierunki były przykladowo helli a reflektory boscha.
- Luszi
- Beczkomaniak
A to możliwe, u mnie faktycznie zgadzają się lampy i kierunki (Bosch).
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: sedan
tez wydaje mi sie ze przod powinien byc zgodny z tym co w datenkarcie - dotyczy lamp przednich jak i kierunkowskazow.