Problem z nawiewem, woda zwydostaje się z kratek nawiewu.

Moderator: Tomek

pancerniakp
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: Sedan 2.4d

Problem z nawiewem, woda zwydostaje się z kratek nawiewu.

Post autor: pancerniakp »

Witam Panowie,
Nie wiem czy był już temat bo nie znalazłem. Mianowicie problem polega na tym ze kupiłem beczkę, która stała na zewnątrz około 6 lat. Teraz jak odpalam nawiew na 2 bądź 3 biegu z środkowych kratek na twarz wydostaje się woda. Jest to bardzo problematyczne po za dyskomfortem wydostającej się wody na twarz nie działa prawidłowo ogrzewanie i podczas deszczu gdy odpalę nawiew parują wszystkie szyby i nie mogę wcale się nim poruszać bo nic nie widać. Wiem, ze coś nie działa z nagrzewnica i pytanie czy jest konieczność wyciągania całej nagrzewnicy czy np wystarczy zrobić jakiś otwór w dolnej Czesci nagrzewnicy by pozbyć się wody z niej. Czy to jest jakiś popularny problem i jest jakiś standardowy sposób na znalezienie wyjścia z danej sytuacji. Dzięki za odp.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: Problem z nawiewem, woda zwydostaje się z kratek nawiewu.

Post autor: kazios »

Musisz zdjąć kratki podszybia i osłonę mechanizmu wycieraczek. Masz zapchane odpływy i woda podczas deszcU leje się do wewnątrz
pancerniakp
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: Sedan 2.4d

Post autor: pancerniakp »

No dobrze kazios, ale ja już to zrobiłem zaraz po zakupie auta (mam na mysli te 2 gumki fi około 40mm z których woda ma sie wydostawać do komory silnika). Mam nadzieje ze nic już się nie leje do tej dmuchawy. Doradź mi jeszcze jak się pozbyć wody z tej obudowy dmuchawy, czy wystarczy włączyć dmuchawę na maksa i poczekać aż odparuje? Czy teraz to jest konieczność rozebrania tego. w którymś momencie to jeszcze się zastanawiałem czy po prostu nagrzewnica nie jest dziurawa.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Jeżeli nagrzewnica byla by dziurawa to ubywał by plyn chłodniczy. Sprawdź. Korytko pod ramieniem wycieraczki od strony pasażera też udrożniłeś? Często go tam nie ma i woda leje się przez otwór wielowypustu wycieraczki prosto na klapkę do kanałów nawiewu. Woda sama odparuje tylko jak jek przybywa w czasie deszczu nic to nie da.
Mike-L
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 280C

Post autor: Mike-L »

miałem podobny problem.
w moim przypadku chodziło o brak specjalnej rynienki / rurki, która odprowadzała wodę spod ramienia wycieraczki (w blaszanej osłonie pomiędzy kratkami w podszybiu.

trochę więcej znajdziesz w tym linku:
http://www.beczkolandia.com.pl/viewtopi ... 690#p19690

jedna uwaga z mojej strony: ostrożnie ze zdejmowaniem blaszanej osłony podszybia. jest pod nią uszczelka, która u mnie poszła w proch.
ja dokupiłem z metra samoprzylepną uszczlekę poliuretanową w Castoramie, ale zawsze możesz znaleźć lepszy sposób.

jeśli chodzi o demontaż wentylatora, to tylko trzeba odkręcić plastikowe osłony, które wiszą nad nogami pasażera, i u już masz dostęp.

zostają tylko 3 sruby/wkręty, które trzymają wentylator w komorze nagrzewnicy.
zdejmujesz, ściągasz wodę jakaś szmatką do sucha i montujesz w odwrotnej kolejności.

przerabiałem wielokrotnie, zanim udało się znaleźć rurkę :P
ODPOWIEDZ