Mam to szczescie ze fabrycznie z tylu mam zaciski girling, oczywiscie po latach pozapiekaly sie ale mam zagwozdke, niedawno chcialem je zrobic i zamowilem zestaw FRENKIT 2380008 ktory w katalogu producenta sugeruje ze nadaje sie do girlingow, niestety na zywo musialem sie niezle napocic zeby "na chama" wcisnac oslonki tloczkow na zacisk, sa jakby zbyt male o jeden moze dwa milimetry, efekt koncowy nie jest najlepszy bo oslonki nie sa zalozone "do konca", od zaciski do oslonki jest milimetrowa szpara, obawiam sie ze z czasem moga sie zsunac niestety...
Ktos posiada wiedze gdzie poza MB oczyiwscie dostac zestaw uszczelnien do Girlingow? W MB za dwie oslonki gumowe krzycza 138zl, czyli na dwa aciski prawie 300zl, troche przesada
Tylne zaciski Girling
Moderator: Tomek
Re: Tylne zaciski Girling
No sorry ale ceny antyków drożeją, wiec nie dziw się, że ceny części to nich też. Akurat w zaciskach hamulcowych to bym nie oszczędzał, bo na drzewie może być drożej
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: sedan
Re: Tylne zaciski Girling
Nie zgodze sie. Zrobilem wieksze rozeznanie, chyba zaryzykuje bo wyglada na to ze te same zaciski szly do VW a nawet AUDI a co za tym idzie sa inne zestawy naprawcze. Wyslalem zapytanie takze do Girling'a ale nie wiem czy to ta sama firma.
Ja rozumiem ze klasyki kosztuja i nie mam z tym problemu ale jak juz wspomniales cos co odpowiada za bezpieczenstwo nie tylko moje powinno byc latwo dostepne i cenowo przystepne, tak zeby nikt na tym nie oszczedzal. 300zl za kawalek gumy z drucikiem to jak dla mnie kradziez, matryca do tych oslonek zwrocila sie juz przez te 37 lat na pewno nie raz
Wlasnie dostalem zestaw AUTOFREN D4096, wyglada prawie tak jak oryginal girlinga (gumka plus metalowy 'kolczyk'), jak spasuje to dam znac czy lepiej to wyglada.
Ja rozumiem ze klasyki kosztuja i nie mam z tym problemu ale jak juz wspomniales cos co odpowiada za bezpieczenstwo nie tylko moje powinno byc latwo dostepne i cenowo przystepne, tak zeby nikt na tym nie oszczedzal. 300zl za kawalek gumy z drucikiem to jak dla mnie kradziez, matryca do tych oslonek zwrocila sie juz przez te 37 lat na pewno nie raz
Wlasnie dostalem zestaw AUTOFREN D4096, wyglada prawie tak jak oryginal girlinga (gumka plus metalowy 'kolczyk'), jak spasuje to dam znac czy lepiej to wyglada.