M110 Nie pracuje na wszystkich garach
Moderator: Tomek
M110 Nie pracuje na wszystkich garach
Witam jak w temacie, było wszystko ok po miesiącu postoju odpalam a on kuleje, świece, przewody sprawdzone. Brak mocy podczas jazdy. Na wolnych obrotach tylko 600 było 1200.
Proszę o porady
Pozdrawiam Piotrek
Proszę o porady
Pozdrawiam Piotrek
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 280C
Re: M110 Nie pracuje na wszystkich garach
Wtrysk czy gaźnik?
Czy świece może są zalane benzyną lub olejem na cylindrach? Czy są suche? Iskra jest na wszystkich OK? Jeśli auto stało dłużej może trzeba by sprawdzić przewody podciśnieniowe i elektryczne pod kątem gryzoni?
Świece zalane mokre,iskra jest na wszystkich.
Gryzonie odpadają, garażowany.
Zalane benzyną czy olejem?Piotrpio pisze:Świece zalane mokre,iskra jest na wszystkich.
Raczej olejem.
Najprościej to uszczelniacze wymienić.Jeżeli pierścienie olejowe zapieczone to można by spróbować zalać naftą.
- olsztyniak
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230E
W moim było tak, że nie palił na wszystkich, ale nie mogłem się połapać na których. Zmieniłem kable, świece. Było coraz gorzej. Okazało się, przy kolejnym wykręcaniu świecy, że izolator pozostał w kluczu - nowa świeca była uszkodzona. Po wstawieniu drugiej temat ustąpił.
A po drodze wtryskiwacze wymieniłem, bo nie trzymały ciśnienia.
Ja bym spróbował zlokalizować, który to cylinder i co najważniejsze, czy przerywa na niskich obrotach, czy zawsze, Jak mi kiedyś zeskoczył przewód podciśnienia, to przerywał na niskich, bo się zalewał, ale przy wyższych obrotach było ok.
Co do zalewania świecy olejem, to jeśli z rury nie leci niebieski dym, to olej na świecy raczej nie powinien wpływać na jej pracę. Wstaw jakąś inną świecę np. starą i zobacz, czy nie pomoże.
Teoretycznie może być tak, że wtryskiwacze tak leją, że zalewają świece. Zrobiłem narzędzie do testowania wtryskiwaczy z nowego lewarka hydraulicznego i paru innych elementów. Za piwo mogę Ci go pożyczyć. Odezwij się na priv jeśli Cię to interesuje.
A po drodze wtryskiwacze wymieniłem, bo nie trzymały ciśnienia.
Ja bym spróbował zlokalizować, który to cylinder i co najważniejsze, czy przerywa na niskich obrotach, czy zawsze, Jak mi kiedyś zeskoczył przewód podciśnienia, to przerywał na niskich, bo się zalewał, ale przy wyższych obrotach było ok.
Co do zalewania świecy olejem, to jeśli z rury nie leci niebieski dym, to olej na świecy raczej nie powinien wpływać na jej pracę. Wstaw jakąś inną świecę np. starą i zobacz, czy nie pomoże.
Teoretycznie może być tak, że wtryskiwacze tak leją, że zalewają świece. Zrobiłem narzędzie do testowania wtryskiwaczy z nowego lewarka hydraulicznego i paru innych elementów. Za piwo mogę Ci go pożyczyć. Odezwij się na priv jeśli Cię to interesuje.
Jeśli benzyna na świecy to wiadomo gdzie szukać ale jak jest olej na świecy to albo uszczelniacze albo pierścienie.Nie musi przepalać dymem olejowym na wydechu. Nieraz przy małym przepale po prostu czuć olej w spalinach ale nie widać go.