sprężyny

Moderator: Tomek

LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

sprężyny

Post autor: LohrSith »

Takie pytanko. Wyciągał ktoś z Was sprężyny sciągaczem bez rozpinania zwrotnicy od wahacza w benzyniaku ?(sprężyny słabsze niż w dieslu ).Chodzi o przód.
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Re: sprężyny

Post autor: tatarak »

Do bezpiecznego wyciągnięcia i zamontowania przednich sprężyn demontujemy dolny wahacz wraz z drążkiem dolnym i zwrotnicą zaznaczając położenie podkładki ustalającej pochylenie koła.Ściągacz wkładamy przez otwór od strony komory silnika.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Tak to wiem, ze się robi. Chodzi mi czy jest możliwość bez rozpinania wahacza...
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Post autor: tatarak »

Wyjecie 2 ściągaczami śrubowymi jest możliwe .Podnośnik pod wahacz ,do góry,zdjąć koło, zapiąć ściągacze,skręcić je dosyć mocno,odkręcić zacisk,amortyzator i wypiąć górny wahacz,podnośnik w próg ,przenosimy podparcie na progowy a ten pod wahaczem powoli opuszczamy.Albo jeśli dawca jest złomem po wypięciu górnego wahacza ,zacisku i amortyzatora tu też jest potrzebne podparcie pod wahaczem ,podnosimy auto na lewarku w progu na max aż podparcie się zluzuje i sprężyna rozpręży się na maxa,długa laga i trzeba zsunąć sprężynę z miski dolnej(zatrzymuje się na jednej śrubie) bardzo uważając bo chce odfrunąć.Metoda bardzo niebezpieczna !
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D "82

Post autor: antoni6694 »

ja dzisiaj coś takiego robiłem w W116. nie polecam drugiego sposobu. lepiej rozepnij tą zwrotnicę. jak mi tą sprężynę wywaliło.... dobrze że nikogo tam nie było bo mocne stłuczenie murowane.
Awatar użytkownika
dzwonek
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230ce

Post autor: dzwonek »

dołączę się do dyskusji mam dwa pytania czy miseczki od sprężyn przednich można zamontować inaczej chodzi mi o to że były zdjęte do regeneracji otwory zostały oczywiście te same bodajże są na 3 śrubki, a drugie jedna ze sprężyn nie ułożyła się jak powinna nie chciałbym demontować już zawieszenia zdjęty jest tylko amor ale ciężko ją ścisnąć ma ktoś jakiś sposób w miare bezpieczny??
bondepart
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: W123 240D

Post autor: bondepart »

Witam,
Jestem po wymianie amortyzatorów, wahaczy.
Chcę wymienić także u siebie spręzyny na Lesjofors.
Ktoś wie dokładnie, jaki powinien być prześwit między oponą a błotnikiem? jak było w oryginale? Nie chcę żadnego obniżania, tuningu itp.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak

zależy od zastosowanych oryginalnych podkładek pod sprężyny.
ODPOWIEDZ