zacisk hamulcowy

Moderator: Tomek

done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

zacisk hamulcowy

Post autor: done666 »

Czy ktos wie co to za zacisk? Dodam ze otwor na klocki jest 6mm węższy niz w tym z lewej strony ate, przez co nowe klocki nie wchodza na grubosc, to jakies badziewie czy poprostu inny typ? Ma wybity jakis numer nie wiem czy to po regeneracji? Mozna sie dopatrzec na nim resztek napisu ATE i czegos co kiedys moglo byc znaczkiem mercedesa. Napewno ktorys z nich byl wymieniany pytanie ktory jest wlasciwy dla mojego modelu, podejrzewam ze ten w ktory mozna wlozyc swobodnie nowe klocki, kupilem trw, czy myle sie?
Obrazekprawy
A tu lewy,
Obrazek
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Re: zacisk hamulcowy

Post autor: Oskar-123 »

Inny zacisk, tez z beczki ale z innego modelu, ktos pewnie kupil kiedys na szrocie taki zacisk razem z klockami i tak zalozyl, kup drugi zacisk taki jak powinien byc w twoim aucie
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
done666
Beczkofan
Beczkofan

Stare klocki sa wszystkie tej samej firmy, oba zaciski ate a rozne rozmiary otworów, nie spodziewalbym sie tego.
Nasuwa sie pytanie czy do zaciskow ate wystepuja rozne na grubosc klocki hamulcowe? Wiem ze podobno sa roznice jesli chodzi o marki zaciskow i tu spodziewalbym sie ze rozne klocki. Ale stare i nowe ktore kupilem(trw) sa identyczne, tylko za grube zeby wcisnac je miedzy tarcze a tłoczek.
Musze zatem kupic zacisk, i zaczyna sie zabawa bo uzywka bedzie pewnie zajechana i do regeneracji a ten smiga elegancko, tloczki bez najmniejszego wysiłku wcisnalem.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Czyli z jedej strony nie chca wejsc klocki bo sa "za grube", sprawdzalem co mowia takalogi ale podaja raczej tylko jeden wymiar tarczy i klocka do twojego auta, generalnie w beczce z przodu byl jeden rozmiar klocka
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Chyba juz wszystko jasne, katalog podaje ze grubosc klocka do beczki to 17,5mm a do w115 to 14,5mm, i to jest chyba ta roznica po 3mm na strone, kup wlasciwy zacisk i zrob regeneracje, zestaw gumek do niego kosztuje 20zl, sam sobie z tym poradzisz bez problemu i tez bedzie chodzic jak nowy
done666
Beczkofan
Beczkofan

Oskar-123 pisze:Czyli z jedej strony nie chca wejsc klocki bo sa "za grube", sprawdzalem co mowia takalogi ale podaja raczej tylko jeden wymiar tarczy i klocka do twojego auta, generalnie w beczce z przodu byl jeden rozmiar klocka
Dokładnie. Mam zagwozdke. Sprawdzilem swoje tracze hamulcowe, są identyczne, OEM, myślac ze moze sa rozne od siebie i dlatego te klocki nie wchodzą ale nie. Probowalem zdemontowac te blaszki ochronne z tłoczków myslac ze zyskam odrobine miejsca i uda sie je wcisnac ale niestety fiasko, brakuje po około 2mm na strone.

Skoro jest jeden rozmiar klocka to niezaleznie od zaciskow powinien pasowac, tymbardziej ze oba zaciski sa ATE. Jedyne logiczne wytlumaczenie mogloby byc takie ze ten ''wąski'' zacisk nie jest z beczki, lub moze wogole nie jest mercedesowy. Nie wiem.
done666
Beczkofan
Beczkofan

Oskar-123 pisze:Chyba juz wszystko jasne, katalog podaje ze grubosc klocka do beczki to 17,5mm a do w115 to 14,5mm, i to jest chyba ta roznica po 3mm na strone, kup wlasciwy zacisk i zrob regeneracje, zestaw gumek do niego kosztuje 20zl, sam sobie z tym poradzisz bez problemu i tez bedzie chodzic jak nowy
Dzięki Oskar, to by sie zgadzalo, zagadka rozwikłana, dzieki za pomoc.
ODPOWIEDZ