1. W tzw. dawcy mam kompletne wygłuszenie ściany grodziowej i podłogi. Pytanie - jak je jakoś odkleić/odczepić żeby odeszło w całym kawałku, bo trzyma się mocno? Trzeba to by chyba jakoś podgrzać żeby odeszło, czyli np. palnikiem? Robił to ktoś już i mógłby mi coś doradzić?
2. Czym usunąć warstwę jakiejś czarnej farby bądź cokolwiek to jest ze zderzaka przedniego? Mam taki zderzak i pod gumami jest zamalowane na czarno, chciałbym to usunąć tak, żeby nie uszkodzić warstwy chromu. Zmywaczem do lakieru może spróbować?
3. Czym i jak wyczyścić aluminiowe listwy wokół szyb tak żeby nie było na nich smug i takiego śmiesznego nalotu (nie wiem jak to nazwać). Mam środek Metal aluminium polish z Turtle wax i jedyne co ten środek zrobił, to to, że się listwy trochę świecą ale dalej są smugi i ten dziwny nalot.
Dzięki!
Pozdrawiam, Tomek
3 pytanka :)
Moderator: Tomek
- bigozz
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 280 CE
Re: 3 pytanka :)
1. Opalarka i metalowa szpachelka, podgrzewasz po kawałku i odklejasz. Po tylu latach będzie to bardzo kruche więc powodzenia, palnikiem tylko popalisz.
2. Są środki w sparyu do usuwania powłok lakierniczych nie uszkodzą one chromu.
3. Ja te listwy demontowałem i polerowałem maszyną do polerowania lakieru i pastą tempo, efekt był bardzo dobry.
2. Są środki w sparyu do usuwania powłok lakierniczych nie uszkodzą one chromu.
3. Ja te listwy demontowałem i polerowałem maszyną do polerowania lakieru i pastą tempo, efekt był bardzo dobry.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D 1980"
- Kontakt:
1. Nie ma się co bawić w to. Stracisz czas, a i tak jednego kawałka nie dasz rady odkleić. Możesz próbować jedynie opalarką, ale najlepiej kupić maty i tyle.
3. Chodzi Ci o ramki wokół szyb? Ja polerowałem pastą poleconą przez Wojtka, u mnie to jest strasznie porysowane więc ładnie wyglądać nie będzie.
3. Chodzi Ci o ramki wokół szyb? Ja polerowałem pastą poleconą przez Wojtka, u mnie to jest strasznie porysowane więc ładnie wyglądać nie będzie.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Odgrzeję "kotleta" Rzeczywiście odkleić stare wygłuszenie było bardzo ciężko więc sobie to darowałem. Powłokę ze zderzaka usunąłem zmywaczem do lakierów, ładnie zeszło. Natomiast polerowanie aluminiowych listew zostawiam mojemu koledze, który zajmie się tym niedługo podczas nawoskowania autka