300D dobry czy do remontu?
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
Re: 300D dobry czy do remontu?
jeszcze jedno pytanko bo to dopiero dziś zobaczyłem jak tata ją odpalał. Czy przy uruchamianiu na zimnym powinna puszczać czarny obłoczek? nie jest to jakaś chmura, tylko taki jakby pierd
- cichyPWR
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230E automat '78
Pewnie resztki spalonej ropy, która zalega w tłumiku, czyli sadza wypchnięta przez ponowne odpalenie silnika.
Jakbyś zdjął tłumik i go zaczął wytrząsać to zdziwiłbyś się ile tego tam jest, jak w domu w kominie
Jakbyś zdjął tłumik i go zaczął wytrząsać to zdziwiłbyś się ile tego tam jest, jak w domu w kominie
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
- bigozz
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 280 CE
Koledzy ja nie powiedziałem, że jest to nie możliwe, stwierdziłem tylko, że trzeba mieć dar, tzn. trzeba się postarać by to zrobić bo to silniki bardzo wytrzymałe z racji dużej pojemności i niewielkiej mocy. Co do dymka przy odpaleniu to normalne, dawka paliwa jest wtryskiwana do cylindrów przy każdym obrocie pompy a zauważ że mimo obracającego się silnika nie od razu on zapala, w wyniku tego w komorach spalania jest więcej ropy niż potrzeba do odpalenia auta stąd ten dymek, mieszanka bogata, czyli więcej paliwa niż potrzeba. To normalny objaw.
-
- Beczkofan
w każdym razie wydaje mi się że tak jak kolega wcześniej wspomniał mogę mieć przestawiony ząb na pompie.
wnioskuję to po tym że ma kopa jakiego nie miała żadna osiemdziesiątka z jaką miałem do czynienia. wie ktoś czy to ma wpływ na spalanie i szybsze zużycie silnika?
wnioskuję to po tym że ma kopa jakiego nie miała żadna osiemdziesiątka z jaką miałem do czynienia. wie ktoś czy to ma wpływ na spalanie i szybsze zużycie silnika?
- bigozz
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 280 CE
Kolego, a czy Twój silnik pracuje twardo i głośno? Przestawianie pompy o ząb powoduje przyspieszenie kąta wtrysku, co do zużycia silnika to każda ingerencja zwiększająca moc do ponad fabrycznej w jakimś stopni przyspiesza zużycie silnika.
-
- Beczkofan
nie rozumiem za bardzo co znaczy określenie że silnik pracuje twardo. co do głośności to chodzi raczej cicho.
Wątpię czy by mógł przeskoczyć podwójny łańcuch rozrządu jaki jest w beczce, na początek dałbym wtryskiwacze do sprawdzenia, być może podkapują i stąd ten dymek
- cichyPWR
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230E automat '78
To jest tylko przy odpaleniu a nie cały czas więc bez fantazji. Można sprawdzić, ale nie stresuj się każdym dymkiem który puści silnik, bo zwariujesz, mi też jakiś czas temu wariował wskaźnik ciśnienia i jeden mechanik chciał pompę zmieniać, uszczelke, głowice, remont silnika, a pojechałem sprawdzić do innego i okazało się że to tylko ta rurka się poluzowała przy zegarach. Beczka śmiga , aż miło, sprawdzam jej co jakiś czas płyny itp, ale bez zbędnej przesady. Spokojnego użytkowania autka.
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą