Regulacja obrotów silnika heblem

Moderator: Tomek

tenuzytkownik
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Regulacja obrotów silnika heblem

Post autor: tenuzytkownik »

Jak konkretnie reguluje się obroty silnika hebelkiem? Prawdę mówiąc dopiero zaczynam poznawać swoją Beczkę, a nie chcę zrobić coś źle. Gdy już jest odpalona, to tylko kręcę w lewo/prawo, czy jeszcze lekko od siebie/do siebie tym hebelkiem i dopiero kręcę?
radek.czeladz
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 300d 92'

Re: Regulacja obrotów silnika heblem

Post autor: radek.czeladz »

Lewo prawo, moze ciezko chodzic. W lewo zwiekszasz obroty czyli odkrecasz. W prawo zakręcasz czyli zmniejszasz obrotu. Nic nie ciagniesz ani nie wciskasz. Pelen zakres to prawie caly obrot. Tak mi sie wydaje.
tenuzytkownik
Beczuszkarz
Beczuszkarz

radek.czeladz pisze:Lewo prawo, moze ciezko chodzic. W lewo zwiekszasz obroty czyli odkrecasz. W prawo zakręcasz czyli zmniejszasz obrotu. Nic nie ciagniesz ani nie wciskasz. Pelen zakres to prawie caly obrot. Tak mi sie wydaje.
Czyli po odpaleniu wystarczy tylko w lewo/prawo z tym, że chodzi z oporem i trochę się trzeba siłować? ;)
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Post autor: done666 »

Przed odpaleniem podkrecasz obroty i jak sie zagrzeje to na odpalonym silniku mozesz ''zakręcić''.
tenuzytkownik
Beczuszkarz
Beczuszkarz

U mnie nic to nie dawało. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w sytuacji, gdy mam Beczkę z pierwszej serii, czyli z tego samego przyrządu odbywa się grzanie świec, odpalanie i regulacja obrotów, to robi się to w trochę inny sposób, jak w tych z późniejszej serii, gdzie grzanie świec i odpalanie odbywa się przekręceniem stacyjki?
e280te
Beczkarz
Beczkarz

Post autor: e280te »

łatwiej będzie Ci kręcić jak wciśniesz pedał gazu
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

W beczce palonej heblem, obroty regulujesz poprzez przekrecenie grzybka w lewa strone, ale w niej nie ma "motylka", zas w nowszej beczce palenie masz z kluczyka i dodatkowo masz motylek do podnoszenia obrotow (podnosisz obroty krecac w lewo), faktycznie w podciagniecu obrotow moze pomoc wcisniecie gazu, jak nie reaguje to musisz zobaczyc czy linka w ogole pracuje, linka przychodzi na ciegno na pokrywie zaworow, najlepiej jak bys kogos poprosil zeby krecil ci w srodku tymi obrotami a ty byl pod maska patrzyl czy pracuje
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
tenuzytkownik
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Po kręceniu hebelkiem linka o dziwo działa, natomiast brak jakiejkolwiek reakcji, jeśli chodzi o obroty silnika.
ODPOWIEDZ