pokrętełko na desce rozdzielczej
Moderator: Tomek
pokrętełko na desce rozdzielczej
Witam,
około miesiąca temu kupiłem beczkę (jestem zakochany po uszy ) i od początku zastanawia mnie jedna rzecz: pokrętło pod zegarami, za wajchą od kierunkowskazów i wycieraczek. Nie mam pojęcia do czego to służy, kręciłem w lewo, w prawo, nic się nie działo. Załączam zdjęcie
Pozdrawiam
około miesiąca temu kupiłem beczkę (jestem zakochany po uszy ) i od początku zastanawia mnie jedna rzecz: pokrętło pod zegarami, za wajchą od kierunkowskazów i wycieraczek. Nie mam pojęcia do czego to służy, kręciłem w lewo, w prawo, nic się nie działo. Załączam zdjęcie
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- 12399442_1064111466973486_1478388283_n.jpg (70.17 KiB) Przejrzano 2592 razy
- Pawel
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 250
Re: pokrętełko na desce rozdzielczej
To służy do dodatkowej dawki/gazu przy odpalaniu zimnego silnika diesla. Po przekręceniu powinieneś słyszeć wyraźną różnicę obrotów. Jeżeli nic się nie dzieje - masz urwaną linkę, pomajstrowane przy pompie itp.
dzięki bardzo, jeszcze pokombinuję
- tranzystor
- Beczkofan
- Posiadany model W123: na razie żaden :(
żeby uprościć - tam nie ma żadnej dodatkowej dawki paliwa/ssania/itp. Ta linka po prostu podciąga pedał gazu (reguluje wolne obroty) - czyli na zimnym nie musisz go gazować caly czas zeby nie telepał (przynajmniej tak jest u mnie w III serii).
Regulacja powinna być zakotwiczona na pokrywie zaworów, tam gdzie jest ten cały wichajster od gazu z pedału. Jak chcesz to zrobie foto.
Regulacja powinna być zakotwiczona na pokrywie zaworów, tam gdzie jest ten cały wichajster od gazu z pedału. Jak chcesz to zrobie foto.
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 200D
Koledzy a jak to ustrojstwo naprawić? Linka nie zerwana,kręcę tym pokrętłem i nie działa jak to naprawić?czy to wymienialne jest? Teraz zimą zwiększyłem obroty tą śrubką przy pokrywie zaworowej to tak nie trzęsie jak odpali ale póżniej jak rozgrzany to wiadomo za duże obroty,a co za tym idzie większe spalanie.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Na zgaszonym silniku wciskasz gaz i przekrecasz. Wtedy blokuje podał lekko wciśnięty.
-
- Beczuszkarz
Ok, spróbuję tak zrobić ciekawe czy zadziała.Do tej pory próbowałem tylko tym kręcić bez wciśnięcia pedału więc stwierdziłem że caput teraz ciekaw jestem czy to zadziała zobaczę i dam znać.
-
- Beczuszkarz
Niestety linka chyba zapieczona w pancerzu,żeby to wymienić to deska rozdzielcza do zdjęcia?
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 240 D
Myślę, że nie. Wystarczy tylko odkręcić mocowanie linki - jak sądzę, przy tym pokrętne i odkręcić końcówkę linki przy pokrywie zaworów. I następnie ciągnąc za po pokrętło powinno wyjść. Tak w teorii. A ja się pod temat podłączę - bo mam tą linkę urwaną Gdzie można taką kupić i czy można ją ewentualnie jakoś przedłużyć, naprawić, czy coś?
-
- Beczuszkarz
Jak ty masz zerwaną linkę to to pokrętło wyszło ci z resztą linki tu przy desce rozdzielczej?