w123 ASB zmienia biegi przy duuuużej prędkości obrotowej

Moderator: Tomek

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Re: w123 ASB zmienia biegi przy duuuużej prędkości obrotowej

Post autor: Kowal_80 »

czytałem też,że "jakość" zmiany biegów można regulować też cięgnem,które znajduje się za pompą wtryskową i łączy pompe ze sterownikiem znajdującym się na pompie. robi się to wydłużając lub skracając cięgno. testował to kiedyś ktoś? ja niestety narazie nie mam jak gdyż auto niejezdne
Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240 D

Post autor: Karol »

Problem rozwiązany. Okazało się, że gdzieś była nieszczelność w układzie podciśnienia i podciśnienie uciekało. Dlatego też nie mogłem za pomocą kluczyka wyłączyć silnika. Teraz jest super, biegi przeskakują bez szarpnięć. Przeskoki biegów wyglądają następująco:
Wóz rusza z I biegu i II wskakuje niemal od razu, gdzieś po osiągnięciu ok 10-15 km/h
III bieg wskakuje przy prędkości ok 30-35 km/h
IV przy prędkości 45 km/h
W skrzyni manualnej zwykle zmieniam biegi przy wyższych prędkościach - II w zasadzie od razu po ruszeniu, III przy 40 km/h a IVB przy 60 km/h. Czy to że w moim w123 biegi przeskakują w taki sposób jest zjawiskiem normalnym?
Spróbowałem też jak wygląda jazda w trybie "S". Otóż aż do III biegu jest identycznie jak w pozycji "D" - I bieg 10-15 km/h, II 30-35 km/h i ta tym koniec - dociągnąłem do 100 km/h i IV nie chciała wskoczyć. Rozumiem, że tryb "S" ma pomóc np. przy wyprzedzaniu np. ciężarówki, czy w takim razie, w przypadku wyprzedania, po osiągnięciu powiedzmy 80 km/h można przerzucić skrzynię z trybu "S" w tryb "D" i wtedy wskoczy IV, czy raczej w ten sposób rozwalę skrzynię?
Dzięki za rady!
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

U mnie na D rusza z dwójki, a na 3 i 4 przełącza tak samo jak u Ciebie (oczywiście gdy przyspiesza się łagodnie, bo przy gazie w podłodze rusza z jedynki i dużo później przełącza kolejne biegi). Natomiast S możesz używać w ten sposób (wyprzedzić na S i potem przełączyć na D), nic nie zepsujesz. S służy do hamowania silnikiem i do wymuszenia redukcji, a jak spełni swoją rolę, możesz przełączać na D.
Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240 D

Post autor: Karol »

No to wspaniale! Przynajmniej wiem, że skrzynia biegów jest dobra :) 10 lat temu miałem beczkę z tym samym silnikiem, ale ze skrzynią manualną. Teraz widzę, że z jazda beczką z automatem to jest właśnie esencja tego wozu. Co prawda, gdybym miał tak jeździć na co dzień, do pracy czy na inne zakupy - w ruchu miejskim szybko bym zwariował ze względu na żadną dynamikę, ale nie do tego przecież dziś służy ten samochód:)
ODPOWIEDZ