Witam!
Mam problem z moim 300D.
Od jakiegoś miesiąca nie mogę jej odpalić z racji jakiejś usterki w układzie grzania świec. Mam instalację agrafkową. Sprawa wygląda następująco. Wsiadłem do auta i zagrzałem świece, auto dosyć słabo zaskoczyło jakby by świece nie dogrzały cylindrów. stwierdziłem że kij, zapaliło. Następnego dnia chciałem zobaczyć co jest grane, otwarłem maskę i włączyłem grzanie świec. Odpaliłem fajka i rzuciłem okiem na silnik. Takiego wytrzeszczu to w życiu nie miałem. drut oporowy między pierwszą a drugą świecą był aż biały. czym prędzej wyłączyłem stacyjkę. Myślałem że może styku nie ma, więc wyczyściłem połączenia między świecami i spryskałem kontaktem. efekt: pogrzało chwilę i coś cykło. silnik nie zapala. Po tym kontrolka grzania świec włącza się dopiero po jakiejś minucie i i tak świece nie grzeją. Stwierdziłem, że pewnie świeczki już syfy i poleciałem po nowe. mieli akurat febi to je założyłem. podmiana druta na inny nic nie dała i upaliło świecę pierwszą. dostałem nerwów i za pomocą druta stalowego zwarłem + akumulatora z + drugiej świecy. efekt był taki, że upaliło drugą świecę. Teraz pytanie. Co robić? gdzie może być usterka? wymontowałem przekaźnik i na styku od prądu do świec było tak jakby wyrwane z jednego i przyklejone do drugiego styku.
Pomóżcie koledzy
300D świece nie grzeją silnika
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: 300D świece nie grzeją silnika
Świece pierwszoseryjne potrzebują dużo niższego napięcia zasilania, dlatego jak podpiąłeś pod aku pojedynczą świecę to się spaliła. Zmień przekaźnik albo sprubuj wyczyścić kowadełka. Najczęściej kowadełka się zlepiają i palą świece.
-
- Beczkofan
Mówisz o tych styczkach w przekaźniku?
-
- Beczkofan
No z tego przelaznika to juz nic nie bedzie. Narazie zrobiłem na szybkogrzejne, bo prościej przy obecnych temperaturach.