300D świece nie grzeją silnika

Moderator: Tomek

antoni6694
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D "82

300D świece nie grzeją silnika

Post autor: antoni6694 »

Witam!
Mam problem z moim 300D.
Od jakiegoś miesiąca nie mogę jej odpalić z racji jakiejś usterki w układzie grzania świec. Mam instalację agrafkową. Sprawa wygląda następująco. Wsiadłem do auta i zagrzałem świece, auto dosyć słabo zaskoczyło jakby by świece nie dogrzały cylindrów. stwierdziłem że kij, zapaliło. Następnego dnia chciałem zobaczyć co jest grane, otwarłem maskę i włączyłem grzanie świec. Odpaliłem fajka i rzuciłem okiem na silnik. Takiego wytrzeszczu to w życiu nie miałem. drut oporowy między pierwszą a drugą świecą był aż biały. czym prędzej wyłączyłem stacyjkę. Myślałem że może styku nie ma, więc wyczyściłem połączenia między świecami i spryskałem kontaktem. efekt: pogrzało chwilę i coś cykło. silnik nie zapala. Po tym kontrolka grzania świec włącza się dopiero po jakiejś minucie i i tak świece nie grzeją. Stwierdziłem, że pewnie świeczki już syfy i poleciałem po nowe. mieli akurat febi to je założyłem. podmiana druta na inny nic nie dała i upaliło świecę pierwszą. dostałem nerwów i za pomocą druta stalowego zwarłem + akumulatora z + drugiej świecy. efekt był taki, że upaliło drugą świecę. Teraz pytanie. Co robić? gdzie może być usterka? wymontowałem przekaźnik i na styku od prądu do świec było tak jakby wyrwane z jednego i przyklejone do drugiego styku.
Pomóżcie koledzy :(
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: 300D świece nie grzeją silnika

Post autor: kazios »

Świece pierwszoseryjne potrzebują dużo niższego napięcia zasilania, dlatego jak podpiąłeś pod aku pojedynczą świecę to się spaliła. Zmień przekaźnik albo sprubuj wyczyścić kowadełka. Najczęściej kowadełka się zlepiają i palą świece.
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan

Mówisz o tych styczkach w przekaźniku?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Tak w cewce
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan

No z tego przelaznika to juz nic nie bedzie. Narazie zrobiłem na szybkogrzejne, bo prościej przy obecnych temperaturach.
ODPOWIEDZ