Wszystkie uszczelki szyberdachu - montaż
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230CE
Re: Wszystkie uszczelki szyberdachu - montaż
[quote="Talar"]Kupowałem od tego Pana - http://allegro.pl/uszczelki-uszczelka-s ... 19113.html
Witaj Talar. Ja na wiosnę też kupowałem od tego gościa z Kalisza te boczne tzw. miśki i mam problem z montażem i w ogóle jak pojechałem do specjalisty który od prawie 30 lat zakłada szyberdachy i je serwisuje to mi powiedział że on by ich nie zakładał bo "misiek" powinien być obustronny a nie tylko szczoteczka z jednej strony i polecił mi kupić lepiej oryginał.
I co robić???
Witaj Talar. Ja na wiosnę też kupowałem od tego gościa z Kalisza te boczne tzw. miśki i mam problem z montażem i w ogóle jak pojechałem do specjalisty który od prawie 30 lat zakłada szyberdachy i je serwisuje to mi powiedział że on by ich nie zakładał bo "misiek" powinien być obustronny a nie tylko szczoteczka z jednej strony i polecił mi kupić lepiej oryginał.
I co robić???
-
- Beczkofan
Aha zapomniałem jeszcze o tym "Kaloszaku". Jak mu powiedziałem o tym że nie pasują to mi powiedział, że montażysta bredzi, on bardzo dużo tego sprzedaje i nigdy nikt nic nie mowił że BE, no i o wymianie albo zwrocie nie ma mowy. Szkoda, że nie kupowałem przez allegro tylko na telefon z własnym odbiorem, bo bym mu negatywa i opinie wysmarował. Lichą Turcją albo chińszczyzną gość handluje chyba! Także uwaga!
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
oryginałów nie kupisz,no chyba,że gdzieś trafisz ładne używki. nowych już nie ma. i pierwszo słyszę żeby misiek miał być obustronny. może coś nie tak zakładacie. ja znam opinie kilku osób,które zakładały te miśki i było praktycznie ok. mam te same i w tym tyg czeka mnie ich zakładanie więc się okaże.
-
- Beczkofan
Kowal, a kupowałeś je też od tego samego gościa z Kaliszforni czy miałeś swoje jakieś co były wcześniej w Twoim cacuszku z USA? Ja w oryginale u siebie mam stare wydziobane z jednej strony i tam mam miśki z obu stron. A może moje są od W114/115???
W maju pytałem u nas w Łodzi u Pałysa co handluje oryginalnymi częściami do Benza, to mi powiedzieli że mogą ściagnać z Niemiec w cenie coś między 220/250zł za sztukę. Nawet mi nr katalogowy gdzieś podali ale posiałem
Strzelę zdjęcie tego co mam dla porównania to podeślę.
W maju pytałem u nas w Łodzi u Pałysa co handluje oryginalnymi częściami do Benza, to mi powiedzieli że mogą ściagnać z Niemiec w cenie coś między 220/250zł za sztukę. Nawet mi nr katalogowy gdzieś podali ale posiałem
Strzelę zdjęcie tego co mam dla porównania to podeślę.
-
- Beczkomistrz
ja kupowałem od Kolegi z forum,który brał z alledrogo. więc pewnie od tego samego kolesia. za granicą możliwe,że mają jakieś specjalne magazyny czy markety z częsciami do starych MB,nawet słyszałem o takim magazynie w NL. u nas w aso sprawdzał mi też w innych aso na zachodzie i nie było.
co do tego czy miśki z obu stron to aż teraz zwątpiłem. moje były tak styrane,że nawet ich nie oglądałem. dziś zerkne.
co do tego czy miśki z obu stron to aż teraz zwątpiłem. moje były tak styrane,że nawet ich nie oglądałem. dziś zerkne.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
oryginalne są zrobione tak, że "misiek" jest na zakładkę (czy pentelkę, czy jak to nazwać) i spina go blaszka. Mam oryginały (jak kupowałem, to słyszałem, że to są ostatnie, ale nie chciałem wierzyć ) i miałem zamienniki (kupiłem później w komplecie z przednią i tylną uszczelką) i zamienniki wyglądały na dobrze zrobione, może trochę więcej blaszki było ale ogólnie jakbym nie miał kupionych wcześniej tamtych, to śmiało bym je do siebie założył. Zresztą oryginały były widać, że z metra cięte i trzeba było je docinać jeszcze trochę.
-
- Beczkomistrz
no i ja mam teraz te Wojtkowe zamienniki. dziś porównywałem z trupami oryginałów i ja tam różnicy nie dostrzegam. chyba,że nie wiem na co patrzeć. jedynie to to,ze są dłuższe. ale to akurat najmniejszy problem
-
- Beczkofan
Tak dokładnie jak Wojtek piszesz. One są na około "szczotkowane" z jednej i drugiej strony i ten od szyberdachów mi właśnie o takich mówił, że mają być takie żeby włos zanadto nie wystawił powyżej linii dachu, bo to wyglądałoby jak "nieogolony" bober- wiecie co mam na myśli
-
- Beczkomistrz
no i dziś się przekonałem,ze te podróby są g... warte. wystają zbyt dużo i nie idzie zamknąć szybra. chyba,że lewarkiem od dołu. jak raz go zamknąłem na chama to potem musiałem po nim skakać żeby się otworzył. dałem sobie już na dziśiaj spokój bo istniało prawdopodobieństwo,że w nerwach zdemoluje auto.
no ale jednak samo się nie zrobi i trzeba będzie do tego wrócić. walczył już ktoś z tymi podróbami i znalazł na nie jakiś sposób? są ewidentnie zbyt grube. przy zamykaniu szybra wręcz je wypycha ku górze. i jest spore szansa,że wkońcu wyrwie to futro z blaszek.
druga rzecz to sposób zakładania. jak spojrzeć na przekrój tej uszczelki to misiek jest wywinięty jednym końcem bardziej ku górze. rozumiem,że przy zakładaniu to wywinięcie ma być skierowane na góre?
Mercfan przez tel mówił,że kiedyś docinał delikatnie te blaszki i wtedy uszczelka wchodziła głębiej. tylko pytanie czy to się potem nie rozpadnie bo przecież te blaszki trzymają to w kupie?
no ale jednak samo się nie zrobi i trzeba będzie do tego wrócić. walczył już ktoś z tymi podróbami i znalazł na nie jakiś sposób? są ewidentnie zbyt grube. przy zamykaniu szybra wręcz je wypycha ku górze. i jest spore szansa,że wkońcu wyrwie to futro z blaszek.
druga rzecz to sposób zakładania. jak spojrzeć na przekrój tej uszczelki to misiek jest wywinięty jednym końcem bardziej ku górze. rozumiem,że przy zakładaniu to wywinięcie ma być skierowane na góre?
Mercfan przez tel mówił,że kiedyś docinał delikatnie te blaszki i wtedy uszczelka wchodziła głębiej. tylko pytanie czy to się potem nie rozpadnie bo przecież te blaszki trzymają to w kupie?