klakson dwutonowy

Moderator: Tomek

bargi01
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: c123

klakson dwutonowy

Post autor: bargi01 »

Panowie mam takie zapytanie jak powinien wyglądać klakson dwutonowy posiadam u siebie na konsoli środkowej przycisk trąbki, posiadam zamontowaną przez holendra tzw. trąbke fanfare dwie tuby czerwone, które działają po naciśnięciu klaksonu. Wolałbym wrócić do oryginału i mieć klakson dwu tonowy. Moje pytanie to: jak to wyglada czy potrzebne są dwie puszki klaksonu czy jedna. Czy jedna puszka klaksonu(u mnie obecnie pozostała jedna puszka klaksonu) jest odpowiedzialna za dwa tony dzwieku. Czy należy posiadac dwie puszki klaksonu zeby były dwa tony? Za info bede wdzieczny zeby wiedziec od czego zacząć
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: klakson dwutonowy

Post autor: Wojtek »

powinieneś mieć dwa klaksony
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

a jak ja mam dwa ale żadnego przycisku na desce?
bargi01
Beczkarz
Beczkarz

No wlasnie u mnie jest oryginalny hella made in germany. Odkrecalem go i fabryczna sruba , odkrecalem po fabryce. Ciekawe tylko czy pojedynczy klakson moze miec dwa tony
karfowicz
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Post autor: karfowicz »

Oryginał to dwie metalowe chromowane trąbki zasilane każda z osobna pneumatycznie z przetwornicy. Przycisk na konsoli przełącza ze standardowych klaksonów na pneumatyczny klakson dwutonowy. Głośność takiego klaksonu jest większa niż mają karetki pogotowia. Mam taki zestaw na sprzedaż.
bargi01
Beczkarz
Beczkarz

panowie po poszukiwaniach odnalazłem u siebie w samochodzie dwa klaksony jeden na jednej podłużnicy drugi na drugiej. Do jednego klaksonu dochodzą dwa przewody jeden brązowy drugi kolorowy, analogicznie do drugiego tak samo. Po wciśnięciu klaksonu na kierownicy trąbią oba klaksony, po wciśnięciu przycisku trąbki na konsoli środkowej nadal jest bez zmian oba klaksony trąbią równomiernie. przycisk nic nie zmienia.Podpowiedzcie jak to powinno działać, co moze byc przyczyna takiej sytuacji.? Jeden klakson ma częstotliwość 335 HZ a drugi jest ciut wiekszy i ma czestotliwosc 400 Hz
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Każda beczka ma dwa klaksony na podłużnicach z przodu. Ogólnie to zrób zdjęcia bo w ciemno to nie wiem jak doradzać. Wyżej karfowicz Ci napisał jak to powinno wyglądać. Może po prostu jest tak, że masz tylko przycisk na konsoli, bez żadnej instalacji itd.?
A tutaj jest pokazane działanie: https://www.youtube.com/watch?v=9YD0H8PsYMc
bargi01
Beczkarz
Beczkarz

Ale w opcji wypasu jest symbol 452
ODPOWIEDZ