Volvo Serii 200 okiem Beczkofana

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

Miedziany
Beczkolak
Beczkolak

Volvo Serii 200 okiem Beczkofana

Post autor: Miedziany »

Cześć!

Jako, że stoję jeszcze przed wyborem auta to podpytuję ludzi to tu, to tam o ich samochody. Ostatnio odbyłem ciekawą rozmowę właściciela Volvo 245 na temat.. Mercedesa W123.

Będąc pasjonatem jednej marki ma się przynajmniej obiektywną opinię o "konkurencji". Dla W123, szczególnie w wersji T konkurencja poza Volvo praktycznie nie istnieje (może macie inne zdanie?), dlatego chciałem Was poprosić o porównanie tych dwóch samochodów. Co jest przewagą jednego, a co drugiego, jakie mają wspólne mianowniki. A może ktoś z Was miał oba auta i mógłby porównać je na podstawie swoich doświadczeń?
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: Volvo Serii 200 okiem Beczkofana

Post autor: Wojtek »

http://player.pl/programy-online/legend ... 55488.html

Obejrzyj sobie ten odcinek, bardzo ciekawe porównanie :)
piotrjust
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 230c

Post autor: piotrjust »

Mam 230 ce z 1983 i 242 z 1975,czuć,że auta dzieli jedna generacja. silnik b20 volvo pancerny ale kulturą pracy bliższy do 125p . silnik merdka bliższy współczesnym rozwiązaniom. w obu wysoka jakość materiałów i wykonania. Mam problem jedynie z wrażeniami z prowadzenia, bo o ile napęd w mercedesie jest wyrażnie lepszy to subiektywne odczucia z prowadzenia podobne. Volvo jest wyraźnie głosniejsze, ja mam 4 biegowy manual i brakuje nadbiegu albo 5. design to kwestia gustu. na ulicach volvo robi chyba większe wrażenie, może dlatego że nawet w Szwecji jest już mało coupe, tam też mnie zaczepiali że auto OK!! ,w beczce to się raczej nie zdarza.
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Post autor: tatarak »

Gdybym miał zaczynać swoją przygodę z motoryzacją jeszcze raz obstawiał bym Volvo.Usterki prozaiczne,korozja w wersji z ocynkowaną karoserią praktycznie nie występuje. b230F pancerne a b230FT kiler z którego można bez trudu wydusić 300 koni.Diesel jak może wszyscy wiedzą nie do zdarcia.Zawieszenie volvo twardsze i mniej komfortowe niż beczka ale wersja z pompowanymi tylnymi amorami super sprawa.W123 pomimo wszystkich swoich zalet dużo traci z racji korozji,jak by jej nie zrobił to i tak pojawiają się rude kwiatki,diesel może i się nie psuje ale co to za jazda jak karawan i to po bruku,benzynka już spoko i taką bym wybierał ale tylko na wtrysku- gaźnik ominąć szerokim łukiem.
buckswizz
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 280CE

Post autor: buckswizz »

od kiedy w volovinach szedł ocynk ?
"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"
ODPOWIEDZ