Skrzynia 5-biegowa Getrag - hałas (terkotanie)

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
tranzystor
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: na razie żaden :(

Skrzynia 5-biegowa Getrag - hałas (terkotanie)

Post autor: tranzystor »

Hej,
skrzynia biegów to 5-biegowy Getrag 717.400. Skrzynia po nagrzaniu hałasuje:
-gdy samochód stoi na luzie jest hałas (terkotanie, taki metaliczny lekko przytłumiony stukot), jak się wciśnie pedał sprzęgła to cichnie
-gdy jedziemy na niskich obrotach (np na dwójce na wolnych obrotach) podobny hałas, tylko głośniej.

Z tego, co czytałem na zagranicznych forach, to dość typowa przypadłość tych skrzyń. Kilku mechaników, z którymi rozmawiałem w Warszawie, mówi że naprawa jest bez sensu, za droga, że to Getrag, ze oni tego się nie tykają i żeby się przyzwyczaić.

Ktoś przerabiał ten temat i może się podzielić uwagami/doświadczeniami? Spróbowałbym chociaż wymienić łożysko wałka sprzęgłowego, ale nie chcę pakować w tę skrzynię dużych pieniędzy.

pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, 10:17 przez tranzystor, łącznie zmieniany 1 raz.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Re: Skrzynia 5-biegowa Getrag - hałas (tyrtytanie)

Post autor: Oskar-123 »

Getrag nie nalezy do najbardziej zywotnych skrzyn, wlasnie dojezdzam getraga w 190-ce, podobne objawy, najglosniej jest na 2-ce -szelesci-swiszczy itd. juz dwa razy zmienialem olej i za kazdym razem wyplywaja z niej coraz ciekawsze rzeczy, ostatnio wyplynely mosiezne strugi czyli zaraz skonczy sie ktorys synchronizator, w takim przypadku robota jest nieoplacalna, dobre elementy do skrzyni sa drogie, jakies lozysko igielkowe 100-150zl. szt. synchronizator 200-300zl. szt. plus robota... gra nie warta swieczki, skrzynie biegow oplaca sie remontowac jak juz ich niema albo jak ceny oscyluja w granicach 4-5k zl
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Moja 5 biegowa skrzynia Getrag-a jest teraz w renowacji. Kupiłem ja bez wiedzy o jej stanie. Mam przyjaciela którego brak robi remonty skrzyni Gwiazd. Moja jest w dobrym stanie, wymienię tylko profilaktycznie łożyska jak już jest w częściach, z tego co mi powiedział to że bebechy są bardzo podobno jak te w 124 może da się coś dobrać z balerona.
Awatar użytkownika
tranzystor
Beczkofan
Beczkofan

Poczytałem na zagranicznych forach i wychodzi na to, że Getrag tak już ma, ludzie wymieniali wszystko i nadal terkoczą (również w BMW, Porsche i amerykańcach). Teraz coś ciekawego - problemem mogą być wibracje/nierówna praca silnika o co w 300D bardzo łatwo.

Zostało mi zalanie gęstego oleju i ceramizera - dam znać, czy pomogło :) Mimo wszystko - jazda na piątce 120 km/h przy lekko mruczącym silniku to czysta przyjemność...
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Re: Skrzynia 5-biegowa Getrag - hałas (terkotanie)

Jak masz luz na wale napedowym albo moscie to rob to odrazu bo potem sypie sie wszystko po kolei, od sprzegla i skrzyni az po poloski
Awatar użytkownika
tranzystor
Beczkofan
Beczkofan

Nie a luzów na tych elementach.
Awatar użytkownika
tranzystor
Beczkofan
Beczkofan

Post Scriptum

Skrzynię sprzedałem, kupiec (dawny forumowicz z resztą..) założył do swojej 240D i działa idealnie, żadnego terkotania na wolnych obrotach. Czyli potwierdziła się teoria Tomka z Wiklinowej, że przyczyną mogą być nawet drobne drgania ze strony silnika, a 300D z racji pięciu garów jest gorzej wyważony od 240D.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Osobiście wydaję mi się że miałeś coś ze sprzęgłem. Nie możliwe żeby taka była różnica że w 5 cylindrowym Ci hałasuje a w 4 cylindrowym nie. Jak otworzysz maskę w 240D to tak samo telepie silnikiem. Albo sprzęgło albo miałeś coś nie dokręcone.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Moim zdaniem 300d chodzi dużo rowniej w porównaniu z czterogarowymi, a zalezy tez jaki sluch ma nowy wlasciciel, tesciu drugi rok jezdzi 190-ta z wyjaca skrzynia i twierdzi ze wszystko jest ok i cichutko a mnie osobiscie drażni tez szum
Kakarotto07
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240D

Post autor: Kakarotto07 »

To ja kupilem te skrzynie. Pozdrawiam :-)
Ja mój krążownik, marki merc, 78 rok,
tylko ja, tylko on, a z głośników niski ton,
stara E klassa, z tym niczego nie porównasz,
to jak odnaleźć diament grzebjąc sie gów**ch
ODPOWIEDZ