Zacięty zamek w drzwiach pasażera 280ce

Moderator: Tomek

turzuk
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: C123

Zacięty zamek w drzwiach pasażera 280ce

Post autor: turzuk »

Witam! Nie jestem pewien czy umieszczam temat w dobrym dziale - proszę o przeniesienie jeśli nie. Mam problem z drzwiami pasażera które nie chcą się otworzyć. Zamek centralny dziala na drzwi kierowcy i bagaznik zaś drzwi pasażera nie reagują. Nie da się ich otworzyć przelacznikiem ze środka gdyż ten ani drgnie zaś kluczyk w zamku chodzi bez oporu i jego krecenie nie daje efektów. Jak mogę sobie z tym poradzić? Czy da się jakoś otworzyć te drzwi ze środka?
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Re: Zacięty zamek w drzwiach pasażera 280ce

Post autor: Luszi »

Rozumiem, że otworzyć klamką ze środka też się nie da? Zdejmij boczek drzwi i zobacz, co się tam wydarzyło. Cięgna idące od klamki i przełącznika do zamka muszą być przez coś unieruchomione.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

Nie zdejmie boczka jak nie otworzy drzwi :D
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Lol, racja... Co gorsza, jeśli nie da się otworzyć klamką, to wyciągnięcie powietrza pompką z odpowiedniego przewodu podciśnienia też nic nie da.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

Ja sobie zatrzasnąlem kluczyki na odpalonym aucie jak jechałem do pracy. Miałem 15 minut na wejście i cóż wyłamałem zamek w klamce. Do dziś szukam klamki z dobrym zamkiem aby ustawić pod mój wzór... choć tutaj kluczyk się obraca. Muszę pomyśleć co można zrobić. Rozumiem, że są zamknięte na maksa na 2 zapadki zamka ?
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Może jakimś złodziejskim sposobem? Obniżyć szybę i pokombinować z listwą albo sztywnym drutem, spróbować zahaczyć cięgno? Próbował ktoś kiedyś? :D Tylko że to może nic nie dać, bo teoretycznie to ten sposób jest chyba tak samo "dobry", jak pociągnięcie za klamkę od środka.
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Post autor: tatarak »

Cięgna są pod boczkiem.Ja bym zaczął od przewodów podciśnieniowych .Trójniki są po prawej stronie przy nogach pasażera przód pod plastikowa osłoną koloru czarnego .Te dwa przewody żółto zielony i żółto czerwony idące w stronę przedniego koła są do drzwi przednich lewych. Wyciągając powietrze z jednego albo drugiego zamek albo się blokuje albo otwiera .
ODPOWIEDZ