Brak ogrzewania w kabinie
Moderator: Tomek
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 200D
Brak ogrzewania w kabinie
Witam wszystkich
Tak jak w tytule "Brak ogrzewania w kabinie" nie mam pojęcia dlaczego,płynu pod sam korek,linki od pokręteł OK,temperatura na 80/90 stopni,z bloku do nagrzewnicy dochodzi gorący płyn a za nagrzewnicą nic nie wychodzi dmucha cały czas chłodem tak jakby nie było obiegu.Powiedzcie czy na wolnych obrotach pompa powinna popchać płyn czy nie.Przy dużych obrotach i zdjęciu przewodu za nagrzewnicą (pod maską gdzie wychodzą te dwa przewody gumowe) za tym zaworem płyn wylatuje.Pozdrawiam
Tak jak w tytule "Brak ogrzewania w kabinie" nie mam pojęcia dlaczego,płynu pod sam korek,linki od pokręteł OK,temperatura na 80/90 stopni,z bloku do nagrzewnicy dochodzi gorący płyn a za nagrzewnicą nic nie wychodzi dmucha cały czas chłodem tak jakby nie było obiegu.Powiedzcie czy na wolnych obrotach pompa powinna popchać płyn czy nie.Przy dużych obrotach i zdjęciu przewodu za nagrzewnicą (pod maską gdzie wychodzą te dwa przewody gumowe) za tym zaworem płyn wylatuje.Pozdrawiam
- darekrei
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 200D MOC!!
Re: Brak ogrzewania w kabinie
Skoro jeden waz do goracy,drugi zimny to wyglada to na zapchana nagrzewnice. Auto ma swoje lata kiedys nie lalo sie plynow tylko wode ktora zostawiła po sobie w postaci kamienia.
-
- Beczuszkarz
Ok starość rozumiem ale po większym gazowaniu jak zdejmuje wąż za nagrzewnica ten jeden za tym zaworem to leci ciepły płyn a jak go zaloże spowrotem to mi się wydaje nie ma wtedy obiegu.Co to za przyczyn czy takie obiawy to termostat może być?
Z tego co zrozumiałem, to po przegazowaniu płyn przechodzi? Czyli zapchana nagrzewnica, zwiększając obroty zwiększasz ciśnienie w układzie i część płynu przeciska przez się przez nagrzewnicę. Termostat, gdyby był popsuty to by się silnik niedogrzewał/przegrzewał.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Obieg ogrzewania jest poza termostatem, tzn w nagrzewnice pompuje caly czas, czy zimny czy cieply, bardzo prawdopodobne ze nagrzewnica zatkana, albo gnily lopatki na pompie wody i nie ma wydajnosci ale wtedy by sie grzal i przy wiekszych obrotach cos by tam cieplego lecialo
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczuszkarz
A jakie znacie sposoby na odepchanie nagrzewnicy?Hmmmm ale jak odczepiam ten wąż za nagrzewnica i tymi zaworkami co prowadzi do termostatu to płyn przechodzi przez nagrzewnice ciepły, więc jak to jest zapchana czy nie zapchana?
Taka sama temperatura przed i za nagrzewnicą? Może jednak płyn przechodzi, ale jest oklejona syfem który się przez lata zbierał? Ja i tak stawiam, że nie jest drożna ta twoja nagrzewnica.
-
- Beczuszkarz
Panowie dziękuje za zaangażowanie,problem rozwiązany.Auto zakupiłem tydzień temu stało przez 4 lata odpalane tylko na przeglądy,a oto winowajca.Dobrze że to tylko syf bo już zacząłem się dobierać do termostatu a tam zonk,śrubki tak zapieczone że na pewno by się ukręciły i dopiero bym miał roboty.W kabinie ciepełko moja mina bezcenna.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Norma pod dłuższym postoju.
Pozwolę się podpiąć pod temat.
U mnie jest taki problem że lewy nadmuch (kierowcy) daje ciepłe powietrze a prawy nie, ktoś ma pomysł co moze być tego powodem?
U mnie jest taki problem że lewy nadmuch (kierowcy) daje ciepłe powietrze a prawy nie, ktoś ma pomysł co moze być tego powodem?