Witam.
Posiadam W116 z silnikiem beczki 3.0D i manualem.
Jak dodaję gazu, niezależnie czy na biegu czy na luzie, silnik wydaje dziwny dźwięk. przypomina on dźwięk wciągania powietrza przez sporą turbinę. jak puszczę gaz to wydaje dźwięk zaworu blow-off. Cały problem polega na tym że ja mam najzwyklejszego wolnossącego ropniaka w dodatku starego typu (3005 cm3).
Wie może ktoś co to jest za dźwięk?
silnik pracuje bez zarzutu. mocy raczej też mu nie brakuje, biorąc pod uwagę że jest to auto o jakieś minimum 200 kg cięższe od beczki.
Pozdrawiam
dziwny dźwięk om617
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
Re: dziwny dźwięk om617
Jeden operuje gazem a drugi nasłuchuje przy silniku. Gdzieś zaciąga lewe powietrze. Puścisz gaz to nadmiar powietrza wylatuje dziurą. Kolektor Ssący?
Taka moja skromna opinia.
Taka moja skromna opinia.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Trzeba dobrze słuchać skąd dochodzi dzwiek, rownie dobrze moze sie cos przycierac, jakies lozysko, zlokalizuj gdzie to furczy albo nagraj jakiegos filmika na youtuba
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
Na razie nie miałem z kim tego sprawdzić i też czasu brakowało. pytam z ciekawości ale na pewno będę usiłował usunąć tę usterkę. z filmiku niestety nic nie będzie bo telefon mi się zepsuł i nie mam czym nagrać. dzięki za rady. jakby komuś jeszcze coś przyszło do głowy to prosze o dalsze komentarze