Akumulator pada błyskawicznie

Moderator: Tomek

Chef_Curry
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230 CE

Akumulator pada błyskawicznie

Post autor: Chef_Curry »

Witajcie,

Zdarzyła mi się ostatnio sytuacja, że stanąłem na parkingu na 5 minut, zgasiłem beczunię i już nie odpaliła. Akumulator padł po kilku minutach. Ta sytuacja zdarzyła się już kilkakrotnie, praktycznie codziennie muszę go ładować przed odpaleniem. Podejrzewam, że jest gdzieś zwarcie, rozrusznik zabiera za dużo prądu/alternator nie działa poprawnie? Jakieś propozycje? :roll: Druga kwestia jest taka, że sam akumulator może być już stary, ale to chyba niemożliwe, żeby tak szybko mógł się rozładować?
Awatar użytkownika
Rafako
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200 D III seria
Kontakt:

Re: Akumulator pada błyskawicznie

Post autor: Rafako »

A jednak możliwe. Jeśli masz diesla, to potrzebuje on bardzo dużego prądu rozruchu. Jeśli akumulator jest stary lub ma zwarcie, to właśnie taki będziesz miał objaw, w postaci szybkiej utraty wydajności.
Serdecznie pozdrawiam.
Obecnie na stanie: Mercedes W123 200D '83 , Skodilak octavia III kombi 1.4 TSi '18 , C124 230E '89...
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Re: Akumulator pada błyskawicznie

Post autor: tatarak »

Jedynym elementem który potrafi w tak szybkim tempie zabrać prąd jest rozrusznik i do niego w pierwszej kolejności zajrzyj.podczas regeneracji wymieniamy zawsze wszystkie szczotki ,tulejki i wygładzamy komutator czyszcząc kanały pomiędzy sekcjami , sprawdzamy luz osiowy, ma być minimalny.
ODPOWIEDZ