Poduszki silnika - różnice

Moderator: Tomek

Hrehor
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230 ce

Poduszki silnika - różnice

Post autor: Hrehor »

Czołem Panowie i Panie. Przymierzam się do wymiany poduszek pod silnikiem w moim kociaku. Auto to 230ce - coupe, bz klimatyzacji. Słyszałem dobre opinie o Febi, natomiast wszystkie Febi jake mi się wyświetlają są pod auto z klimatyzacją - ja nie posiadam, nie chciałem. Pytanie - czy ta poduszka pod auto z klimą podejdzie do wersji bez klimy? Silnikiem już mocno telepie, a części do coupe mają to do siebie, że ciężko znaleźć, więc i robić trzeba szybko. Alternatywą logiczną wydaje się być SWAG, jest jeszcze coś tańszego, ale do krążownika nie pakuję części po taniości.

Pozdrawiam,
BH

PS - ile w sumie poduszek silnika występuje w tym aucie? Iparts mi wyświetla ich bardzo dużo http://www.iparts.pl/auto-czesci/podusz ... 00538.html
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Re: Poduszki silnika - różnice

Post autor: done666 »

Dwie poduszki silnika plus poduszka skrzyni. Kupuj Lemfordera a dwa razy wymienial nie bedziesz. Ostatecznie febi. Z klima czy bez nie ma to większego znaczenia przy doborze poduszek silnika. Podpowiem jeszcze ze coupe sedan czy kombi, poduszki takie same. Pozdrawiam
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Najistotniejsze jest to czy manual czy automat, inna waga zespolu i podejrzewam ze inna twardosc poduszek, w motoryzacyjnym powinni sie ciebie o to spytac bo praktycznie zawsze jest podane zastosowanie, a firmy takie jak podaje kolega done666
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

Auto z klima ma inna poduszke z prawej strony silnika. I napewno jest ona niedostepna w zamienniku. Przerabialem ten temat u siebie. Jesli zalozysz poduszke od wersji bez klimy to wytluka Ci sie obie szybko. Do aut bez klimy sa dostepne zamienniki.
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Post autor: done666 »

Podejrzewam ze chodzi wyłącznie o twardosc tej poduszki jako ze sprezarka klimy jest zamocowana z prawej strony silnika, jak zalozysz zwykłą to istnieje ryzyko ze szybciej sie zużyje ale nie wydaje mi sie zebys to jakos odczuł, poduszki silnika to nie jest cos co wymieniasz często, markowe wytrzymuja naprawde długo. Jesli faktycznie specjalna poduszka do wersji z klima jest niedostepna a w moim przekonaniu roznica polega jak juz wspomnialem na twardosci gumy, tudziez konstrukcji odlewu(jesli nie są olejowe) to proponuje zalozyc poduszke od wiekszej pojemnosci np silnika 6cio cylindrowego zamiast tej ktora mamy, może wytrzyma dłuzej. Pzdr
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Kolega Done666 dobrze gada, w beczkach poduszki różnią sie gruboscia "ramion" (tych gumowych) a co za tym idzie twardoscia, z moich obserwacji wynika ze jak np do 124 2.5 diesla zalozysz poduszki z 230e automat to auto zmienia sie nie do poznania, nie slychac silnika, zadnych drgan i podskakujacego kokpitu, wiec poduszki to bardzo wazna rzecz
Hrehor
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230 ce

Post autor: Hrehor »

Ok, wymieniłem już prawą poduszkę, była na tyle wybita, że "opadła" o kilka milimetrów guma. Autem dalej bardzo telepie przy gaszeniu (zwłaszcza jak jest przegonione po autostradzie), chociaż trzeba uczciwie przyznać że jednak mniej niż wcześniej. Mam nadzieję, że to definitywnie zniknie po wymianie reszty poduszek.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Jak juz wymienisz wszystkie poduchy to zostaw sruby popuszczone po pare mm, podlewaruj silnik na srodku i poruszaj nim troche niech poduchy sie "uleżą"
ODPOWIEDZ