Wymiary uszczelniacza z walu glownego w M110

Moderator: Tomek

stiven1985
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 280 C

Wymiary uszczelniacza z walu glownego w M110

Post autor: stiven1985 »

Witam, czy ktos moze mi podac wymiary tzn srednice uszczelniacza walu glownego tego od przodu w silniku M110 gaznikowym?? Zdaje sie ze od skrzyni biegow uszczelniacza nie ma, czy sie myle??
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Re: Wymiary uszczelniacza z walu glownego w M110

Post autor: Oskar-123 »

Roznie ksiazka podaje, uszczelniacz z kołnierzem sr. wew.45mm / sr zew.67mm /2sr zew72mm/ szerokosc 12mm /2 szerokosc 13mm drugi typ uszczelniacza bez kolnierza nie ma tej drugiej sr zewnetrznej 72mm, tylko nie rob czegos takiego ze spiszesz sobie wymiary i pójdziesz do janusza z zelaznego i poproszisz go o taki uszczelniacz z betoniarki bo uwierz mi ze nie wytrzyma, idz normalnie do motoryzacyjnego, powiedz im ze potrzebujesz taki uszczelniacz ale do silnika M110.923, on bedzie mial wyszczegulnione w opisie czesci do jakiego silnika jest dedykowany, aha, od skrzyni biegow tez jest uszczelniacz tylko ze wiekszy i napewno drozszy (ten przedni zazwyczaj kosztuje z 80zl)
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
stiven1985
Beczkofan
Beczkofan

w sklepie motoryzacyjnym bylem i gosiowi wyskoczyly dwa wymiary w cenie 20-30 zl dlatego pytam. W ASO pewnie tez beda miec kilka roznych wiec pozostaje tylko wymontowanie starego i dokonanie pomiarow.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Jeden uszczelniacz jest z dodatkowym wymiarem zewnetrznym, czyli jeden bedzie w okuciu stalowym z kolnierzem na ktorym bedzie sie opierac a drugi zwykly, a te ceny 20czy 30zl to szczerze mowiac troche tanie, chyba ze takie tanie sa te uszczelniacze do m110 ale nie chce mi sie w to wierzyc, znalazlem cos takiego: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... owego.html
zazwyczaj takie sa ceny, nie daj sie namowic na jakiegos maxgeara czy cos takiego bo potem sie to msci, wez jakiegos febiego, elringa albo corteco a bedzie to chodzic
stiven1985
Beczkofan
Beczkofan

Probuje wymontowac stary uszczelniacz i doszedlem do momentu kotry jest przedstawiony na foto ponizej. Zeby dostac sie do uszczelniacza widze ze musze zdjac to male kolo do kotrego jest przykrecone kolo pasowe. Jest na nim jakies oznaczenie - nabite dwie kropki i literka H - jak mam to zdjac/? czy uzyc do tego trojzebnego sciagacza ktorego uzylem do zdjecia kola pasowego?? Czy tam ma byc duzy opor?? Boje sie zeby niczego nie uszkodzic. Czy ktos moze mi doradzic jak to zrobic??

Obrazek
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Jak masz odkrecona srube centralna to powinno zejsc rekami, prawo lewo prawo lewo i powinno zejsc, mozesz sobie ruszyc sciagaczem, ale powinno isc dosc lekko, uwazaj zeby ci klin nie wpadl do srodka silnika
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

od strony skrzyni biegów jest sznur za kilkanaście złotych. Inna sprawa, że aby go wymienić trzeba wyjąc silnik i wyjąć/popuścić wał
stiven1985
Beczkofan
Beczkofan

ok poradzilem sobie juz z tym, zaraz jade szukac uszcelniacza. Z tylu nie ruszam bo nie widac wyciekow zadnych - silnik na wierzchu, poza tym slyszalem ze z tym sznurem problemy sa przy nawijaniu a ja ja nie chce prietrzyc sobie problemow;) robie jeszcze tylko uszczelnienie pompy wody i termostatu i silnik wraca do auta:)
ODPOWIEDZ