Różnorakie problemy i pytania przy odbudowie W123 Sedan

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D 1980"
Kontakt:

Różnorakie problemy i pytania przy odbudowie W123 Sedan

Post autor: Talar »

Cześć, ponieważ ostatnio bardzo dużo wątków zakładam na forum, postanowiłem stworzyć jeden temat, gdzie będę pytał o różne rzeczy, i dzielił się problemami, z którymi sobie nie radzę przy odbudowie. Chciałbym aby ten wątek tutaj został.

Na początku pytam, czy w Polsce, na Allegro na przykład kupię oryginalny kolor, czyli oryginalną wykładzinę, która była montowana w fabryce? Na metry kwadratowe albo coś. Widziałem na ebayu chyba, ale to w Niemczech, a czy w Polsce znajdę? Drugie pytanie, ktoś dawał nową wykładzinę przy renowacji W123, gdzie kupiliście, albo gdzie polecacie? Kolor najlepiej brązowy, ciemny lub jasny, no i najważniejsze żeby nie była jakaś wymyślana i podatna na wyginanie. Nie za gruba, polećcie coś bo jestem na tym etapie i nie wiem jak się zabrać, na początku za kupno takiej wykładziny :)
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
karol123124
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 123 200 123 280 ce

Re: Różnorakie problemy i pytania przy odbudowie W123 Sedan

Post autor: karol123124 »

ja w tej chwili jestem na etapie robienia wykladziny do swojego auta i wykladzine kupilem w komforcie poczym tapicer wyciol na wymiar starych dywanow i obszyl skora po rantach tak jak w oryginale
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D 1980"
Kontakt:

Post autor: Talar »

Kupowałeś na metry kwadratowe? Ile zapłaciłeś? :P
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
karol123124
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 123 200 123 280 ce

Post autor: karol123124 »

tak na metry kwadratowe wiesz co calosc z robota tapicera wyniosla cos okolo 800-900zl wszystko zalezne od tego jaki material kupisz bo sa ze metr kosztuje 30zl a sa ze metr kosztuje 200zl wiec kwestia portfela :) na tablicy i aledrogo wystawia sie gosc co ma gotowe komplety po 1000zl
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E automat '78

Post autor: cichyPWR »

Na pewno masz w regionie jakieś hurtownie z tapicerką, można poszukać i wyrwać coś tanio, potem tylko kwestia roboty, ktoś Ci musi to obrobić. Ja mam o tyle dobrze , że 40 km ode mnie jest zagłębie takich rzeczy - Swarzędz, więc z materiałem nie jest ciężko, ale dywanów akurat brak. Mam też znajomego tapicera, więc jak coś potrzebuje to mi robi.

Tu http://hurtownietapicerskie.pl/54-lamow ... -dywanikow masz np lamówki do dywanów, czyli to co idzie po bokach, żeby się nie pruły.
Tak jak karol123124 pisze ceny materiałów są różne i robocizny też, ja kiedyś pytałem tu takiego lokalnego tapicera, to za fotele do W123 komplet woła ok 3-4 tyś, za regeneracje deski 1500 , więc deskę kupiłem na alledrogo za 115 zł w super stanie, a za materiałem ciągle tez latam...
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan

Tu masz stronę z oryginalnymi dywanami http://www.lederpol.pl/dywany.htm
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan

Talar pozwolisz, że podłącze się pod temat, aby nie zakładać nowego wątku:

Czy przekładnia i pompa wspomagania, były we wszystkich modelach takie same?
U mnie pompa się trochę poci, a przekładnia rzyga mi podczas jazdy na silnik i skrzynie, czeka mnie raczej wymiana, bo ta która mam mechanik powiedział, że jest za ciasno spasowana, była regenerowana przez poprzedniego właściciela, ale nadal jest coś nie tak.

Podobno wspomaganie chodzi w W123 jednym palcem, u mnie idzie lekko, ale wg mechanika to nadal nie to co powinno być.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

ja mam prośbę - jak to forum ma dobrze funkcjonować i ma nam służyć, to jednak zakładajmy osobne pytania na każdy temat, a nie jeden wątek z tysiącem pytań. Potem nikt nikt nie znajdzie jak będzie potrzebował.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Dokładnie. W jednym temacie bedzie jeden wielki balagan. Jeżeli ktoś ma problem są do tego odpowiednie działy i tam zakładajcie swoje tematy.
Temat zamykam.
Zablokowany