Pytanie mam takie - czy ktoś się orientuje jak wyglądał temat szyb w w123? Chodzi mi konkretnie o to, że wszystkie szyby mam z firmy Sekurit, a tylną ogrzewaną Delodur. Tak wychodziło w oryginale - różne firmy szyb w jednym aucie? Na jakimś forum zagranicznym też takie pytanie było postawione i ponoć w 3 serii czyli po 1982 roku tak było że tylna szyba delodur, a reszta szyb sekurit. Czy ktoś może to potwierdzić? Jeśli rzeczywiście tak było po 1982 roku (a auto mam z 1981) to ktoś bardzo mocno musiał się w moim aucie postarać, żeby auto przerobić 3cią serię Bo nie chce mi się wierzyć w przespawanie ściany grodziowej - nie ma ku temu żadnych przesłanek, bo karoseria wygląda na oryginalną, nie spawaną. Ciekawe.. w sumie tylną szybę na pewno miałem wstawianą jeszcze raz bo jest wokół niej nowa uszczelka
edit: w sumie mogę już sam sobie zdementować tą opinię o tym, że w 3 serii były różne szyby,bo sam w drugiej beczce 3 seria wszystko jest z sekurita... sam już nie wiem
Szyby
Moderator: Tomek
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Re: Szyby
Nikt nic nie wie?
Zostawię chyba tego Delodura z tyłu skoro taki był wcześniej. Na innych forach też takie przypadki mieli (przednie i boczne z sekurita, tylna delodura) więc mogło tak być w oryginale.
Zostawię chyba tego Delodura z tyłu skoro taki był wcześniej. Na innych forach też takie przypadki mieli (przednie i boczne z sekurita, tylna delodura) więc mogło tak być w oryginale.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
U mnie wszystkie sekurit. Koniec drugiej serii 82 rok.Wydaje mi się, że może być to zależne od rodzaju powłok na szybie zamówionych przez klienta i dla tego są różne firmy.
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Od powłok chyba nie, bardziej może od roku... zresztą kto wie.
Piszę że od powłok szyby nie, bo w moim drugim złomie wszystkie szyby są z Sekurita, rocznik na pewno 3 seria, bodajże 1983 (szyby są zwykłe, bezbarwne, nie atermiczne bądź inne zielone)
W mojej beczce też są bezbarwne, bez żadnych dodatków, rocznik 1981 - na forum mb.silesia ktoś mi napisał, że też w oryginale ma tylną szybę Delodura. U siebie też tak zostawiam jak było, czyli tylna z delodura, reszta szyb sekurit.
Mam jeszcze pytanie - czy ktoś wie czy da się kupić oryginalna przednią szybę sekurita? W ostateczności kupię nówkę jakiegoś pilkingtona. W sumie też różne zdania słyszalem, żeby używek nie zakładać, bo szyby inaczej pracują w różnych samochodach
Piszę że od powłok szyby nie, bo w moim drugim złomie wszystkie szyby są z Sekurita, rocznik na pewno 3 seria, bodajże 1983 (szyby są zwykłe, bezbarwne, nie atermiczne bądź inne zielone)
W mojej beczce też są bezbarwne, bez żadnych dodatków, rocznik 1981 - na forum mb.silesia ktoś mi napisał, że też w oryginale ma tylną szybę Delodura. U siebie też tak zostawiam jak było, czyli tylna z delodura, reszta szyb sekurit.
Mam jeszcze pytanie - czy ktoś wie czy da się kupić oryginalna przednią szybę sekurita? W ostateczności kupię nówkę jakiegoś pilkingtona. W sumie też różne zdania słyszalem, żeby używek nie zakładać, bo szyby inaczej pracują w różnych samochodach