uszczelki do drzwi i szyb
Moderator: Tomek
Re: uszczelki do drzwi i szyb
Możesz próbowac
Tylko zrób to tak :
Uszczelka dachowa. Najpierw sprawdź czy na samym przodzie bolec (patrz foto), jest włożony w nadwozie. Uszczelkę to zakłada się od przodu auta do tyłu. Bolec ustanawia położenie tej uszczelki. Jeśli z przodu jest ok, to wyciągasz uszczelkę od tyłu. Uszczelka fabryczna jest przyklejona do chromowej listwy czymś podobnym do butaprenu. Podważasz ją gdzieś na środku i wyciągasz oba końce. Tył wchodzi pod tylny zgarniak, więc proponuję poluzować listwa chromową maskującą tylny zgarniacz zewnętrzny szyby. Jak już wyciągniesz tylną część uszczelki to zobacz czy kolejne łączenie też nie ma przerwy. Kolejne łączenie jest na lusterkiem, widać je wyraźnie bo w tym miejscu uszczelka jest sprasowana z dwóch innych materiałów, przednia część jest zamszowa. Jeśli tam jest ok, to wystarczy ci dokleić tylko tylną. Klej musi być elastyczny do gumy, gdyż akurat w pobliżu uderza szyba o tą uszczelkę jak zamykasz drzwi.
Uszczelka zganiająca drzwi.
Musisz zdjąć listwę i dosunąć przednią część zgarniacza do tyłu - ale lepiej tego nie rób - bo będziesz miał dziurę z przodu. Najprawdopodobniej ktoś źle dociął zgarniacz. Oryginał w tamtym roku kosztował 80 PLN (nie wiem czy akurat cena tej części się zmieniła). Polecam kupić zgarniacz wymierzyć go prawidłowo od tylnej uszczelki do lusterka i wymienić - innej opcji nie ma na tą dziurę. Oryginał sam musisz skrócić.
Powodzenia. Jeśli chcesz mogę porobić jeszcze fotki.
Tylko zrób to tak :
Uszczelka dachowa. Najpierw sprawdź czy na samym przodzie bolec (patrz foto), jest włożony w nadwozie. Uszczelkę to zakłada się od przodu auta do tyłu. Bolec ustanawia położenie tej uszczelki. Jeśli z przodu jest ok, to wyciągasz uszczelkę od tyłu. Uszczelka fabryczna jest przyklejona do chromowej listwy czymś podobnym do butaprenu. Podważasz ją gdzieś na środku i wyciągasz oba końce. Tył wchodzi pod tylny zgarniak, więc proponuję poluzować listwa chromową maskującą tylny zgarniacz zewnętrzny szyby. Jak już wyciągniesz tylną część uszczelki to zobacz czy kolejne łączenie też nie ma przerwy. Kolejne łączenie jest na lusterkiem, widać je wyraźnie bo w tym miejscu uszczelka jest sprasowana z dwóch innych materiałów, przednia część jest zamszowa. Jeśli tam jest ok, to wystarczy ci dokleić tylko tylną. Klej musi być elastyczny do gumy, gdyż akurat w pobliżu uderza szyba o tą uszczelkę jak zamykasz drzwi.
Uszczelka zganiająca drzwi.
Musisz zdjąć listwę i dosunąć przednią część zgarniacza do tyłu - ale lepiej tego nie rób - bo będziesz miał dziurę z przodu. Najprawdopodobniej ktoś źle dociął zgarniacz. Oryginał w tamtym roku kosztował 80 PLN (nie wiem czy akurat cena tej części się zmieniła). Polecam kupić zgarniacz wymierzyć go prawidłowo od tylnej uszczelki do lusterka i wymienić - innej opcji nie ma na tą dziurę. Oryginał sam musisz skrócić.
Powodzenia. Jeśli chcesz mogę porobić jeszcze fotki.
- Załączniki
-
- bolec
- DSC02608.JPG (57.82 KiB) Przejrzano 2262 razy
-
- uszczelka dachowa
- DSC02607.JPG (58.7 KiB) Przejrzano 2262 razy
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 280C
czyli jednak jest nadzieja w ratowaniu tego trupa
jeśli jest możliwość zaoszczędzenia takiej kasy, to warto spróbować.
spróbuję się tym zająć, kiedy dni będą trochę dłuższe
a tymczasem dzięki bardzo za wszystkie wskazówki. kiedy skończę wrzucę fotki
jeśli jest możliwość zaoszczędzenia takiej kasy, to warto spróbować.
spróbuję się tym zająć, kiedy dni będą trochę dłuższe
a tymczasem dzięki bardzo za wszystkie wskazówki. kiedy skończę wrzucę fotki
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: coupe
W serwisie dostane uszczelkę wokół drzwi i do tylnej klapy do coupe?, Ma ktoś jakieś numery katalogowe?
orientuje się ktoś jak z wysyłka z tej strony: http://www.te-taxiteile.com/mercedes-te ... ion=notify
orientuje się ktoś jak z wysyłka z tej strony: http://www.te-taxiteile.com/mercedes-te ... ion=notify
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: w123 230C
Pewnie że dostaniesz, ta w okół drzwi kosztuje chyba 1300złlisek pisze:W serwisie dostane uszczelkę wokół drzwi i do tylnej klapy do coupe?, Ma ktoś jakieś numery katalogowe?
Ja kupiłem na allegro 1100zł za 2 szt, podobno oryginały tylko numery musiały być wycięte (faktycznie jest po nich jakiś tam ślad) jak pasują to nie wiem bo nie założyłem jeszcze
proszę bardzo:
uszczelka bagażnika : 1237580098 - 526 pln
uszczelka drzwi lewych :1237201178 - 967 pln
uszczelka drzwi prawych : 1237201278 - 967 pln
Ceny 2016 wkleję później, bo mam z 2015 ale się zmieniły.
Pozdrawiam
uszczelka bagażnika : 1237580098 - 526 pln
uszczelka drzwi lewych :1237201178 - 967 pln
uszczelka drzwi prawych : 1237201278 - 967 pln
Ceny 2016 wkleję później, bo mam z 2015 ale się zmieniły.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 lut 2016, 9:15 przez LohrSith, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 200D '83r
Tu masz tez dobry sklep nawet przystępne ceny i nie tylko uszczelki. http://abcsamochody.pl/?page_id=167
zaktualizowałem ceny 2016 powyżej, są to ceny brutto ogólnodostępne. Zaznaczam, że niektórzy mają rabat w ASO nawet 20%, więc wtedy trzeba odliczyć.
Ps. Podrób blach i uszczelek nie polecam, gdyż sam przetestowałem. Wytłoczki tylnich błotników potrafią mieć dużo inny profil niż oryginał i nawet 1kg szpachli na stronę nie pomoże. Uszczelki są np za długie lub za krótkie. Lepiej szukać oryginałów używanych w dobrej cenie. Nie polecam także ASO, gdyż się wycwanili i podnoszą ceny o 40% od 3 lat.
Części mechaniczne to nie problem. Można wszystko znaleźć.
Pozdrawiam
Ps. Podrób blach i uszczelek nie polecam, gdyż sam przetestowałem. Wytłoczki tylnich błotników potrafią mieć dużo inny profil niż oryginał i nawet 1kg szpachli na stronę nie pomoże. Uszczelki są np za długie lub za krótkie. Lepiej szukać oryginałów używanych w dobrej cenie. Nie polecam także ASO, gdyż się wycwanili i podnoszą ceny o 40% od 3 lat.
Części mechaniczne to nie problem. Można wszystko znaleźć.
Pozdrawiam
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 280 C
czy ktos bral uszczelki ze sklpu z linka dwa posty wyzej??Szukam do przedniej i tylenj szyby do coupe, wiec gdyby ktos mial jakies info to prosze co cynk.