skrzynia/obudowa nawiewów i nagrzewnicy

Moderator: Tomek

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

skrzynia/obudowa nawiewów i nagrzewnicy

Post autor: Kowal_80 »

Witam
pomału składam "bebechy" spod deski rozdzielczej. i jak wcześniej bałem się,że będe się motał z elektryką tak ta nie stwarza żadnych problemów. za to mam kilka innych wątpliwości.
założyłem tą całą obudowe nagrzewnicy i nawiewów
Obrazek
i nie jestem pewien czy dobrze ją założyłem. chodzi mi o te złotawe 2 blaszane taśmy,które opasają obudowe od góry do dołu. obudowa trzyma się też na 3 śrubach mocowanych od góry. te pasują idealnie. króćce od węży wyszły też w komorze jak należy. jednak te taśmy po przykręceniu do tunelu,zaraz przy pedale kierowcy i w tym samym punkcie od strony pasażera,są nadal luzne. i stąd moja niepewność bo chyba nie powinny być luzne,tak? czy puściłem je nie tędy co trzeba (chociaż nie wydaje mi się aby była inna droga) czy może pomiędzy nimi a obudową powinno być coś jeszcze co je dociska?
ObrazekObrazek
naostatniej fotce widać miejsce gdzie ta taśma jest przykręcana do tunelu. na fotce nie jest jeszcze przykręcona bo akurat modziłem
kolejna niewiadoma to dziura w tunelu tuż pod samą skrzynią nawiewów
Obrazek
czy tu idzie jakać zaślepka czy może co innego? bo nie pamiętam co tu było. pierw myślałem,że wychodzi tam taki plastikowy krućiec,który znajduje się pod tą skrzynią nawiewów (słabo widoczny na fotce,niestety lepiej nie dało się uchwycić)
Obrazek
ale po założeniu skrzyni na swoje miejsce nie sięga on tam. w takim razie co tam być powinno? bo coś musi skoro fabryka zrobiła dziure i w karoserii i w wygłuszeniu.
aha,dodam,że mam wersje z klimą. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
pomoże ktoś?
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Re: skrzynia/obudowa nawiewów i nagrzewnicy

Post autor: tatarak »

Metalowe opaski należy napiąć ,zwróć uwagę na kształt zakończenia z wycięciem na śrubę,w otwór nad skrzynią ma wejść rurka odpływu kondensatu z nagrzewnicy jeśli jej nie włożyłeś przy montażu nagrzewnicy a siedzi już skrzynia to dupa blada.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

skrzynia narazie "siedzi bo siedzi". w każdej chwili moge ją cofnąć. ale jak napiąć te opaski? i co to za rurka na odpływ kondensatu? ma ktoś jakieś foto? rozumiem,że chodziło Ci cyt : "...w otwór pod skrzynią ..." a nie nad skrzynią?
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

daje 2 lepsze fotki tego króćca
ObrazekObrazek
czy może mi ktoś pokazać co do tego powinno być dołączone? bo jestem przekonany,że u mnie nie było nic. pewnie ktoś to wcześniej usunął lub zniszczył.
ewentualnie czy moge to zastąpić zwykłą gumową rurką? czy szedł tam jakiś wymyślny mechanizm?
jest to dla mnie dosyć pilne gdyż przez to gówno stoje z resztą prac.
z góry dziękuje
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Post autor: tatarak »

Zastąp to coś zwykłą rurką gumową
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

tak tak,już to dawno zrobiłem. udało mi się nawet dobrać taką która się zagina do tyłu i zwężą ku końcowi. żeby jak najmniej zaciągałą ewentualnych spalin lub akustyki
ODPOWIEDZ