240D od czego czujnik?

Moderator: Tomek

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

240D od czego czujnik?

Post autor: Kowal_80 »

Panowie,od czego jest ten czujnik nad kołem pasowym? silnik to 240D
Obrazek
uszkodził mi się podczas rozbierania silnika i teraz nie wiem nawet czego szukać. myślałem,że jest to czujnik położenia wału korbowego. niestety w w123 diesel nie występuje taki czujnik (nie licząc 300DT). spisałem ledwo widoczny nr z czujnika i niestety w zaprzyjaznionym sklepie nic im pod tym nr nie wyskakiwało. natomiast wtyczka na drugim końcu czujnika ma oznaczenie takie samo jak wtyczka czujnika ABS.
wygląda tak :
Obrazek
i wchodzi we wtyczke z instalacji auta. wygląda na oryginał,raczej nie żaden dokładaniec
Obrazek
w 300DT też mam taki czujnik nad kołem pasowym,ale jej koniec wchodzi w takie oto gniazdo :
Obrazek
niestety ma inną końcówke. a puki co wolałbym uniknąć cięcia itp
czy ktoś wie co to za czujnik? za co odpowiada,gdzie i jak go szukać? a może komuś się takowy wala?
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Re: 240D od czego czujnik?

Post autor: tatarak »

Nie jest Ci on do niczego potrzebny,chyba że masz obrotkę albo tempomat.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Re: 240D od czego czujnik?

Post autor: Kowal_80 »

mam tempomat.a obrotke mieć planuje. jeżeli podejdzie ta 126 300dt
czyli co,jednak jest mi potrzebny ten czujnik?
jak by ktoś mógł coś rozszyfrować to nr na czujniku widnieje : 182 1512,jeżeli udało mi się dobrze odczytać. bo był już zajechany
Pan z serwisu był tak miły i podał mi nr prawdopodobnie tego czujnika 002 153 0228
niestety koszt to 350zł i musieli by go dla mnie wyprodukować
w moich "internetach" nic nie wyskakuje pod tym nr. może ktoś z Was ma jakieś lepsze strony i mógłby sprawdzić czy ten czujnik występował też w jakichś innych MB albo np od żuka w gazie?
ODPOWIEDZ