Witam! Pomocy!
Mam problem ze swoją beczusią, zabójczo piękną i szybką, o pojemności 200D. Przyszły mrozy, i nie odpala. Cały czas trzymam mercedesa w garażu, jednak ostatnio zdarzyło mi się być kilka dni u znajomych i mercedes musiał niestety stać na dużym mrozie pod blokiem. Po pierwszej fali mrozów odpalił od strzała, przy pierwszym grzaniu świec. Na drugi dzień niestety już nie dał rady. Nic nie pomagało, jedynie w końcu udało go się odpalić na zapych, bo z kabli nie chciał brać. Później już było tylko gorzej. Odpalał z wielkim trudem, i później, jak przejechałem nim ok 30km był cieplutki, a ja wyskoczyłem na pięć minut do sklepu. Jakie było moje zdziwienie, gdy zdechł. Świece zagrzałem około trzy razy, a i tak nic mu to nie dało. Dobrzy ludzie pod sklepem jednak pomogli, i znowu na zapych pojechał. Odstawiłem go na jeden dzień do garażu i koniec, już nie pali wogóle. Próbował ciężko dychać, ale o zapaleniu nie było mowy. Na zapych też nic, może przez śnieg, nie miał przyczepności i na pych by jednak zapalił, ale postanowiłem reagować. Obstawiłem rozrusznik, rozebrałem, wirnik wyjęty i chops po części. Fachowiec sprzedawca powiedział, że na tym wirniku nie zapali już ani razu (Stwierdził, że fabryczny, ponieważ tylko oryginalnie w tamtych latach Bosch nabijał na wirniku numery). Wirnik kupiony nowy, ponoć najwyższej jakości, do tego bendix i nowe szczoty. Poskładane, włożone do Merawki i... Nie pali.
Proszę pomóżcie! Co to może być? Jutro będę sprawdzał świece, i bezpośrednio podłącze ropę z butelki żeby wykluczyć układ paliwowy, ale mimo wszystko nie jestem dobrej myśli, nie wydaje mi się, że tam siedzi diabeł. Może są jakieś stałe elementy w tej beczce?
PS: Akumulator nowiutki, kupiony przed świętami. Multimetr pokazuje 12.5V, więc go wykluczam, chociaż pare razy musiałem go ładować po próbach chechłania. To normalne, że po kilku próbach odpalenia spada napięcie do 12V?
Silnik nie odpala
Moderator: Tomek
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Re: Silnik nie odpala
Sprawdz swiece, zwroc uwage jakie tam masz swiece w ogole, jak masz te starego typu z mostkami to jak jedna sie spali to nie grzeje juz zadna, a jak do kazdej dochodzi osobny przewod to zawsze ktoras grzeje, osobiscie stawial bym na uklad paliwowy, wymien filtr/y (paliwa)
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Jak na pych odpala i jedzie to paliwo dochodzi zwłaszcza jeżeli jest mróz. Sprawdź pierw świece i czy dochodzi do nich napięcie bo wadliwy może być przekaźnik.
Kolego, napisz kiedy regulacja zaworów była robiona, to jest bardzo ważne. U mnie co roku przed zimą reguluję i bez problemu. Co prawda mam grzałkę w bloku, ale jak zawory nie wyregulowane miałem i mróz duży był, to Mietek odpalał po zagrzaniu grzałką, ale poszczególne cylindry nie odpalały jednocześnie - tak kulał przez krótki czas. Ponadto sprawne świece żarowe, to tez ważne. Pozdrawiam. Janusz
- darekrei
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 200D MOC!!
Dokladnie, jak pisza koledzy. Sprawdz swiece, bez wykrecania mozesz na zwarcie, kabel plusowy do swiecy albo odkrecic i sprwwdzic na stole ( spotkalem się z przypadkami ze swieca na zwarcie niby ok a po odkreceniu nie grzala koncowka grota ale swieca w srodku). Potem sprawdz czy dochodzi prad do swiec po zaplonie, jesli nie przekaznik walniety, domowym sposobem naprawialny. Na ten moment tyle.
Problem rozwiazany, jednak okazalo sie, ze rozrusznik to dobry traf. Wyladowal mi sie akumulator po wymianie i kilku probach zakrecenia. Po podladowaniu, sprobowalem jeszcze dwa razy, za drugim zagadal, i teraz ciagnie za kazdym od strzala. Widocznie sczotki musialy sie dotrzec.
Przepraszam, ze dopiero teraz o tym pisze, ale troche mi wskoczylo dodatkowych spraw na glowe i nie mialem czasu wejsc poinformowac. Mimo wszystko dziekuje za rady i chec pomocy!
Pozdrawiam!
Przepraszam, ze dopiero teraz o tym pisze, ale troche mi wskoczylo dodatkowych spraw na glowe i nie mialem czasu wejsc poinformowac. Mimo wszystko dziekuje za rady i chec pomocy!
Pozdrawiam!